Acı biber şişmanlatıyormuş!

Türkiye'de pek çok ünlünün "Sayesinde zayıfladım" dediği, kilolarından dertli pek çok kişinin de bu sözün arkasına takılıp tükettiği acı kırmızı biber, zayıflatmadığı gibi aksine şişmanlatıyor

Acı biber şişmanlatıyormuş!

İzmir Kent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanlarından Endokrinolog Prof. Dr. Mitat Bahçeci, başta zayıflamak isteyenlerin ticari tuzaklara düştüklerini söyledi.

Ünlülerin zayıflama sırlarının verildiği sitelerde mutlaka yanında bir de ürünün satıldığını vurgulayan Prof. Dr. Bahçeci, "Acı kırmızı biberin zayıflattığı anlatılırken yanında da ’biber hapı’ altında tabletlerin reklamı yapılıyor, satışa sunuluyor" diye konuştu. Prof. Dr. Bahçeci, acı biberin zayıflatmayıp şişmanlattığını bilimsel olarak şöyle açıkladı:

İŞTAHI AÇIYOR

"Kırmızı ya da yeşil bibere acılığı veren içindeki kapsaisin isimli maddedir. Yemek yemeye başladıktan bir süre sonra dil epitelindeki ve ince bağırsaktaki tat reseptörleri uyarılarak GLP-1 isimli hormon salgılanır. Bu hormon merkezi sinir sistemine iletimde bulunarak ’Tamam, bu kişi artık doydu’ uyarısında bulunur. Kırmızı biber içerisindeki kapsaisin isimli madde ise GLP-1’in sinirsel iletimini bozar ve ’doydu’ sinyali gitmez. Bünye sinyal alamadığı için daha çok yemek yer, kişinin iştahı açılmaya başlar ve bir süre sonra da obeziteye neden olur."

Adana, Diyarbakır, Antakya, Gaziantep gibi illerde kırmızı acı biberin çok fazla tüketildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Bahçeci "Bu illerde yaşayan insanların geneline baktığınızda beden kitle indeksi Türkiye ortalamasının üzerindedir. Kırmızı acı biber gerçekten zayıflatsaydı buralarda obeziteyi en az görmemiz gerekirdi ya da acı biberin dünyada en çok tüketildiği ülke Meksika. Meksikalı denilince gözümüzün önüne kısa boylu, kilolu, tıknaz, obez tipler geliyor. Yani kapsaisin isimli maddenin zayıflatıcı etkisi olduğu yönündeki iddialar gerçek dışıdır" diye konuştu.

Mücahit BEKTAŞ/İZMİR, (DHA)