Beden Sağlığı Açık havada spor mu? Bir daha düşünün

Açık havada spor mu? Bir daha düşünün

Paylaş
Açık havada spor mu? Bir daha düşünün

Yaz aylarında açık havada spor yapmanın cildi yaşlandırdığı ve koruyucu krem kullanmadan açık havada spor yapılmaması gerektiği bildirildi.

Güven Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Alev Eken, yaptığı açıklamada, güneşin altında koruyucu krem kullanmadan spor yapmanın sağlığı tehdit ettiğine dikkat çekerek, “Yaz döneminde özellikle açık havada yapılan spor, kalori harcanması ve genel vücut sağlığının korunması için çok gerekli ve önemliyken, sporcuyu güneşin zararlı etkilerine karşı hazır hedef haline getirmekte. Hem ultraviyole A hem de ultraviyole B koruması olan güneş kremlerini kullanmadan güneşe çıkmak, spor yapmak, sporun faydalarını bütünüyle bozmaktadır. Benim sürekli kullandığım bir sözüm var. İçki karaciğere, sigara akciğere, güneş de cilde zarar veriyor, cildi yaşlandırıyor” dedi.

Doç. Dr. Eken, günümüzde güneş kremlerinde 2 farklı güneş filtresi kullanıldığını ifade ederek, “Bunlar organik filtreler, mineral ya da inorganik filtrelerdir. Her iki grup da çok güçlü ultraviyole koruması sağlar. Ancak sporcular çok fazla terledikleri için ve yüz bölgesini sıklıkla sildiklerinden dolayı organik güneş filtresi bulunan güneş kremleri ciltten hızla uzaklaşır. Bu nedenle güneş altında spor yapacak olanların ya da su sporları ile uğraşanların nano boyuta indirgenmiş titanyum dioksit içeren güneş kremlerini kullanmaları gerekir. Nano partiküllere indirgenmiş titanyum dioksit cilt içine yerleşmekte ve su ya da terlemek ile ciltten uzaklaşmamaktadır. Bu yüzden cilde sürüldükten sonra en az 6-8 saat etkili bir güneş koruması oluşturmakta” diye konuştu.
Alev Eken, yazın açık alanda spor yapanların, etkili güneş koruyucularını tercih etmelerini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:
“Su sporları ile uğraşanların mutlaka nano-partikül titanyum dioksit içeren, cildi besleyen, koruyan, vitamin B3, B5, C, E gibi anti-oksidan etkili doğal bileşikler ile zenginleştirilmiş güneş kremi kullanmalarını öneririm.”

Haberin Devamı