Gündem 'Açılım' böyle bitti

'Açılım' böyle bitti

Paylaş
'Açılım' böyle bitti

Hükümet her ne kadar “Açılım sürecek” dese de kahraman gibi karşılanan PKK'lılardan 14'ü hakkında verilen tutuklama kararı, bu sürece kelepçe vurulduğunu gösterdi

Bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla Kuzey Irak’taki Kandil Dağı’ndan 8 PKK’lı ile Musul yakınlarındaki Mahmur Kampı’ndan 26 kişi hükümetin başlattığı ‘Demokratik Açılım’a destek amacıyla ‘barış gönüllüleri’ olarak 19 Ekim 2009’da Türkiye’ye giriş yapmıştı.

Haberin Devamı

34 PKK’lının Habur Sınır Kapısı’nda onbinlerce kişi tarafından ‘terör örgütü zafer kazanmış’ gibi karşılanması kamuoyunda büyük tepki çekmişti. O güne kadar ‘Açılım’ konusunda kararlılık mesajları veren hükümet de geri adım atmıştı. Diğer ‘barış gruplarının’ gelişi iptal edilmişti.

17’SİNDEN 13’ÜNE TUTUKLAMA

Habur’daki o görüntülerin ardından ‘Açılım’ rüzgarı tersine dönerken, Türkiye’ye giriş yapan PKK’lılar hakkında tek tek davalar açılmaya başlanmıştı. İlk tutuklanan isim ise PKK’lı grubun sözcüsü Mehmet Şerif Gençdal olmuştu.

Dün Diyarbakır’da görülen iki ayrı davada Habur’dan giriş yapan 17 PKK’lı hakim karşısına çıktı. Kandil’den gelen Mustafa Ayhan, Hüseyin İpek, Elif Uludağ ve Müftü Taş ile Mahmur’dan gelen Ayşe Kara, Abdullah Yaman, Caziye Kabul, Zehra Tunç, Sisin Yaman ve Nurettin Turgut tutuklandı. Duruşmaya katılmayan 3 kişi için de gıyabi tutaklama kararı çıkarıldı.

Haberin Devamı

BİZİ SİZ KARŞILADINIZ’

Kandil grubundan Elif Uludağ savunmasında, haklarında açılan davaların büyük bir çelişki olduğunu belirterek, Habur’da kendilerine başka yasalar uygulandığını söyledi. Elif Uludağ, “Tüm işlemlerimizi siz yaptınız. Bıraktınız, ardından da gelip bize dava açtınız. Bu kendi kendiyle çelişmedir. Habur’da karşılanmamızda başka yasalar işlettiniz, şimdi yasalar değişti mi?” dedi.

BDP milletvekili Hasip Kaplan, tutuklama kararları için “Bu karar dağdan inmeyin demektir” diye konuştu. Hakkında dava açılan diğer 13 PKK’lı ise 24 Haziran’da hakim karşısına çıkacak.

'DEVLET DE PKK'DA BİZİ DİNLEMİYOR'

Terör örgütü PKK’nın yeniden başlattığı silahlı saldırıları değerlendiren BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan’ı “oy kaybetmemek için kan akmasına sebep olmakla” suçladı. Demirtaş, “Başbakan Gazze ile ilgili konuşurken aklında seçim var, anketler var. Ölümlerle, çatışmalarla ilgili konuşurken ‘Bu kadar bağırırsam ne kadar oy gelir’ diye hesaplıyor” dedi.

‘Demokratik Açılım’ süreci başladığında yaptıkları çağrıların PKK üzerinde etkili olduğunu belirten Demirtaş, şu aşamadan sonra PKK’nın kendi çağrılarını dikkate almayacağını belirtti. Demirtaş, “Çatışmanın durması konusunda etkimiz kalmadı. Devlete de PKK’ya da çağrı yaptığımızda artık çok anlamı olmuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı