Gündem 'Açılım' kaçtı

'Açılım' kaçtı

Paylaş
'Açılım' kaçtı

Kuzey Irak'taki Mahmur Mülteci Kampı ile Kandil'deki PKK kampından Türkiye'ye gelen 34 kişiden 20'si açılım sekteye uğrayınca kaçak yollardan sessiz sedasız geri döndü

PKK terör örgütü ‘Demokratik Açılım’a destek vermek amacıyla Kuzey Irak’taki Kandil kampından 8, Mahmur Mülteci Kampı’ndan ise 26 yandaşını 19 Ekim 2009’da Türkiye’ye göndermişti.

Haberin Devamı

Habur Sınır Kapısı’nda kurulan özel mahkemeler tarafından yarılanıp serbest bırakılan bu PKK’lılar için başta Silopi olmak üzere Güneydoğu illerinde yapılan miting gibi karşılama törenleri ‘Açılım’ı gölgelemişti. Muhalefetin sert tepkisini çeken bu karşılama törenleri için İçişleri Bakanı Beşir Atalay da “Açılım’ın yol kazası” demişti.

490 YIL HAPİS İSTENDİ

6 Nisan 2010’da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Habur’dan giriş yapan gruptan 30 kişi hakkında 490 yıl hapis cezası istemiyle dava açtı. 17 Haziran’da 17 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşmasında, Ayşe Kara, Abdullah Yaman, Caziye Kabul, Zehra Tunç, Sisin Yaman, Lütfü Taş, Elif Uludağ, Mustafa Ayhan, Nurettin Turgut ve Hüseyin İpek tutuklandı.

Haberin Devamı

Daha önce tutuklanan Mehmet Şerif Gençdal ise 17 Temmuz günü tahliye edildi. Bunun üzerine Habur ve Kandil’den gelen grubun diğer üyeleri geri dönme kararı aldı.

17'Sİ SURİYE'DEN

Kandil’den gelenlerden Hamiyet Dinçer, Gülbahar Çiçekçi ile Vilayet Yakut, Hakkari’den İran’a, buradan da Mahmur Kampı’na geçti. Mahmur’dan gelenlerden 1’i çocuk 16 kişi ile Türkiye’de doğan bir bebeğin ise küçük gruplar halinde gizlice Suriye’ye geçtikleri ve Yezidi Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Rabia bölgesinden Mahmur’a dönüş yaptıkları öğrenildi.

Grup Mahmur kampına ulaştıktan sonra basın açıklaması düzenledi. Grup adına konuşan Gülbahar Çiçekci, haklarında açılan davalara dikkat çekerek, “Uzattığımız barış eli havada kalmıştır” dedi. Çiçekçi, Kandil’e dönmeyeceklerini ve “barış mücadelelerini Mahmur’da sürdüreceklerini” söyledi. Çiçekci, “Sınırdaki ilk ifadelerimiz tutuklanma gerekçesi görülmezken daha sonra tutuklanma gerekçesi haline getirildi” dedi.

İŞTE GERİ DÖNENLER

Emine Sağat (65), Sait Şedal (62), Mehmet Kaçan (45), Mehmet Adanmış (44), Musa Tümeg (30), Nurcan Tümeg (22), Rojda Tümeg (2), Hüseyin Tümeg (3 aylık), Mikail Soydan, Melekşah Soydan, Nizar Buldan, Bülent Aka, Hacı Sorgül, Kamil Ökten, Fatma İzer, İsmail Ayas, Gülbahar Çiçekci, Hamiyet Dinçer ve Vilayet Yakut.