Dünya 'Açılım ölüm sancısında'

'Açılım ölüm sancısında'

Paylaş
'Açılım ölüm sancısında'

Terör örgütü PKK'Nın önceki gün düzenlediği hain saldırı uluslararası medyada da yer aldı

Haber ve analizlerde, çatışmalardaki artışın hükümetin Kürt açılımı girişimini tehdit ettiği vurgulandı. İşte bazı yorumlar:

Haberin Devamı

CNN (Amerika): Çatışmalardaki artış Türk hükümetinin, Kürtlerle ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan ve çok tartışılan girişimini tehdit ediyor. Son yıllarda PKK bağımsız Kürt devleti talebinden vazgeçtiği ve artık kültürel haklar için savaştıklarını ilan etti. Kürtler, Türkiye’nin en büyük etnik azınlık grubu olsalar da tarih boyunca dilleri Türk devleti tarafından bastırıldı.

New York Times (Amerika): Bu saldırı son aylardaki en kanlı eylemdi. Başbakan Erdoğan’ın hükümeti ve AK Parti, Türkiye’nin Kürt nüfusu için daha fazla demokratik ve kültürel hak verme girişimi başlattı. Ancak Kürtlerin, etnik kimliklerinin anayasal olarak tanınması ve militanlar için genel af gibi bazı talepleri reddedildi.

Haberin Devamı

BBC (İngiltere): Bir günde 11 kişinin ölmesi PKK’ya karşı resmi tutumu sertleştirecektir. Her asker cenazesinin milliyetçi duygu seli yarattığı bir ülkede, Erdoğan’nın partisi teröristlere taviz verme suçlamalarına karşı savunmasız kalacaktır. PKK’nın gittikçe artan saldırıları, hükümetin açılım girişimini fiilen öldürdü.

Le Monde (Fransa): Geçen yıl ilan edilen Kürt açılımı, Türkiye’nin en büyük Kürt partisinin kapatılması, Kürt militanlarını tutuklama dalgaları, Güneydoğu’da süren şiddet ve milliyetçi çevrelerin sert muhalefeti sonucunda zaten ciddi bir darbe almıştı. Şiddet olayları, cezaevinde bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın geçen ay Ankara ile diyaloğa yönelik çabalarını terk ettiğini açıklamasından sonra çoğaldı.

Haaretz (İsrail): Başbakan Erdoğan’ın söylemleri ve Türkiye’nin İsrail savunma şirketleriyle anlaşmaları donduracağı yönündeki haberler, Türk ordusunu Irak’taki PKK mevzilerini belirlemek amacıyla İsrail teknolojisini kullanmaktan vazgeçirmedi.

Arab News (Suudi Arabistan): Türkiye’de insanlar devletin bazı kesimlerinin PKK ile savaştan memnun olduğunu düşünüyor. Ordu, PKK ile savaştığı için devlet bütçesinden büyük bir pay alıyor. Ordunun içinde bazı bireyler bu çatışmayı besliyor olabilir. Eğer öyleyse bu çok vahim bir durum. Çünkü ordunun devleti dinlemesi gerekir. Ancak Türkiye’nin doğusundaki zor şartlarda Ankara’nın tam olarak neler yaşandığını takip etmesi çok zor.

Haberin Devamı