Dünya 'Açılım'a bomba

'Açılım'a bomba

Paylaş
'Açılım'a bomba

Taliban'a karşı Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin ortaya koyduğu açılım paketine Taliban'ın cevabı sert oldu

ÖNCEKİ GÜN AÇIKLANDI

Haberin Devamı

Afganistan’a Amerika’nın 2001’deki operasyonuyla aşırı dinci terör örgütü Taliban iktidardan uzaklaştırılmıştı. Ülkede ilk kez 2004’te yapılan devlet başkanlığı seçimini kazanan Hamid Karzai 5 yıl aradan sonra geçen ağustosta ikinci kez seçilmişti. Başkent Kabil dışındaki birçok şehirde etkinliğini sürdüren Taliban’a karşı Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) ile Afganistan güçleri 9 yıldır savaşıyor. Önceki gün Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin ‘Taliban Açılımı’ açıklanmıştı.

PARA VE GÜVENLİK VAAD ETTİ

Karzai’nin ‘Taliban Açılımı’nda silah bırakan Taliban militanlarına ekonomik teşvikler sunulması ve güvenliklerinin sağlanması vaadediliyordu. Açılımın açıklanmasının ardından dün Taliban’ın 20 intihar bombacısı yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı başkent Kabil’e girdi. Taliban militanları, milletvekillerinin yemin töreninin yapıldığı Devlet Başkanlığı Sarayı’nın yakınındaki iki alışveriş merkezi, bir sinema ve bir otele intihar saldırısı düzenledi. Kabil sokakları bir anda savaş alanına döndü.

Haberin Devamı

7 BOMBACI ÖLDÜRÜLDÜ

Bombaların ardı ardına patladığı sokakları toz ve duman kapladı. Saldırı düzenlenen binalarda yangın çıktı. Güvenlik güçleri ile Taliban bombacıları arasındaki çatışmalarda Afgan polisine ISAF güçleri de destek verdi. 7 intihar bombacısının ölü ele geçirildiği çatışmaların ardından Afgan güçleri kontrolü tekrar ele geçirdi. Saldırılarda 2’si çocuk 5 kişi öldü. 35’i sivil 71 kişi de yaralandı. Taliban asıl hedefinin Başkanlık Sarayı ve bakanlık binaları olduğunu açıkladı.