Gündem Acının bedelini ödeyemediler

Acının bedelini ödeyemediler

Paylaş
Acının bedelini ödeyemediler

3 yıl önce bir okul gezisinde öğrencileri, öğretmen ve velileri taşıyan otobüs, kamyonla çarpışmış ve 33 kişi ölmüştü; ama...

‘Hizmette kusurlular’

Haberin Devamı

İzmir’deki Zafer İlköğretim Okulu, Nisan 2007’de Kapadokya gezisi düzenlemişti. Öğrenci, öğretmen ve velileri taşıyan Cumhur Çolak yönetimindeki otobüs, Aksaray’ın Bozcamahmut köyünde kum yüklü kamyonla çarpışmıştı. Kazada, çoğu öğrenci 33 kişi ölmüş, 29 kişi de yaralanmıştı.

Kazada ölen öğrenciler Fatma Çalmanda, Onur Çukurcubaşı, İbrahim Alaş, Beren Açan, Büşra Güven, Begüm Güler ile öğretmen ve veliler Azize Sevinç, Deniz Evsen, Fatma Çukurbaşı, Nurhan Kılıçoğlu, Beyhan Saruhan, İsmet Alaş, Songül Açan ve İmadettin Açan’ın kanuni mirasçıları adına dava açan avukat Hadi Genç, okul yöneticileri ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hizmet kusurlusu olduğunu iddia etmişti.

46 kişilik otobüse 64 yolcu

Haberin Devamı

Avukat Hadi Genç, yetkililerin gezi düzenlenen otobüslerin kapasitesi 46 kişi olduğu halde 64 kişinin binmesine göz yumduklarını öne sürmüştü. Ölen 14 kişi için açılan 10 ayrı tazminat davasının 4’ü 1.5 yılda sonuçlanmıştı.

Daha sonra diğer 10 kişinin yakınları da MEB’e tazminat davası açtı. Toplam 14 davada, MEB, ailelere yasal faiziyle birlikte toplam 1 milyon TL’lik tazminat ödemeye mahkum edildi.

Ödemede yasal süre aşıldı

Kazanın üzerinden 3 yıl, davanın karara bağlanmasından 3 ay geçmesine rağmen, mağdur ailelere bu tazminatlar ödenmedi. Ailelerin avukatı Hadi Genç, “Tazminatların yasal süre olan 1 ayda ödenmesi gerekiyordu. Ankara’daki MEB yetkilileri, bu parayı ödeyecek kadar ödeneklerinin bulunmadığını söyledi.

Bizden bu tazminatları alabilmemiz için Maliye Bakanlığı’yla görüşmemizi ve MEB’e ödenek çıkartılması konusunda baskı kurmamızı istediler. Kazandığımız davada, ailelerin haklarını almak için iki bakanlığın kapısında adeta dilenci durumuna düşürüldük” dedi.

Bahri KARATAŞ/DHA