Gündem Acıyı yeniden yaşadılar

Acıyı yeniden yaşadılar

Paylaş
Acıyı yeniden yaşadılar

Zonguldak'ta meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden ve toprağa verilen 25 madenciden 6'sının cenazelerinin karıştığı ortaya çıktı

Zonguldak Karadon kömür ocağında 17 Mayıs’ta meydana gelen grizu patlamasında 30 işçi yerin 540 metre altında mahsur kalmıştı.

4 gün süren kurtarma çalışmaları sonrasında 28 işçinin cesedine ulaşılmıştı. 25 işçinin cesedi kimlik tespitlerinin ardından ailelerine teslim edilmişti.

3 işçinin ise kimlik tespiti yapılamamıştı. Bu nedenle ocakta mahsur kalan 2 işçinin de kimliği belirlenememişti.

2 aile itiraz etti

Cenazeleri alamayan 5 aileden 2’sinin, cenazelerinin başka ailelere verildiğini ileri sürmesi üzerine, 30 aileden alınan DNA örnekleri Adli Tıp’ta incelendi.

Cesetlerin tümünün kimliği belirlenirken, 6 cenazenin karıştığı ortaya çıktı. Maden mühendisi Ramazan Yavuz’un (27) Kadir Ötgüç (35), Ahmet Karabektaşoğlu’nun (26) Hasan Ersin (33), Erdem Alkin’in (23) Engin Düzcük (31), Sabri Özdal’ın (29) İlker Bebek (32), Erkan Taşdemir’in (27) Sabri Özdal, Murat Özbay’ın (39) ise Ramazan Yavuz sanılarak toprağa verildiği tespit edildi.

Henüz göçük altında olan 2 işçinin, Dursun Kartal ve Engin Düzcük olduğu anlaşıldı. Morgdaki 3 kişinin de Kadir Ötgüç, Hasan Ersin ve İlker Bebek olduğu belirlendi.

‘Aileler yanlış teşhis etti’

Cenazeleri karıştığı tespit edilen Erdem Alkin, Sabri Özdal, Erkan Taşdemir, Ramazan Yavuz, Ahmet Karabektaşoğlu ve Murat Özbay’ın cesetleri dün mezarlardan çıkarılarak gerçek ailelerine teslim edildi.

Aileler cenazeleri tekrar toprağa verdi. Faciada oğlu Erdem Alkin ile damatları Ahmet Karabektaşoğlu ve Adem Çengel’i kaybeden baba Ahmet Alkin, “Ocaktan yanlış numara, yanlış isim verilmiş.

Cesetlere baktık, tanınmaz halde olduğu için fazla üzerinde durmadık. Oğlum Erdem ve damadım Ahmet başka ailelere verilmiş. Bu karışıklık bizim için ikinci büyük acı oldu” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, ailelerin yanlış teşhis etmesi sonucu cesetlerin karıştığını, bir ihmalin söz konusu olmadığını söyledi.

Ersin ERCAN/DHA

2