Dünya Acıyla barıştılar

Acıyla barıştılar

Paylaş
Acıyla barıştılar

Dünya tarihinin en büyük katliamlarından birine sahne olan Srebrenitsa'da dün yapılan anma törenine Türkiye'nin girişimiyle Sırp ve Boşnak liderler ilk kez birlikte katıldı

BİN KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Haberin Devamı

Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük katliam 11 Temmuz 1995’te yaşandı. Yugoslavya’nın parçalanmasından sonra çıkan iç savaş sırasında Sırplar, Bosna Hersek’in Srebrenitsa kasabasındaki 8 bin Müslüman erkeği kurşuna dizip toplu mezarlara gömdü. Dün bu katliamın 15. yıldönümü nedeniyle Srebrenitsa’da anma töreni vardı.

TARİHİ BULUŞMA

Daha önce toplu mezarlardan çıkarılan 3 bin 749 kurbanın toprağa verildiği Potaçari’de dün 775 kurban daha defnedildi. Başbakan Erdoğan’ın girişimiyle törene bu yıl ilk kez Bosna- Hersek ve Sırbistan cumhurbaşkanları birlikte katıldı.

Törende eski Yugoslav cumhuriyetleri Karadağ, Slovenya ve Makedonya devlet başkanları ile Avrupa ülkelerinin temsilcileri de bulundu.

Haberin Devamı

BARIŞ ANNELERİ

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç’in kendini tutamayıp ağladığı törende bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, “Katliamda eşini ve 2 çocuğunu kaybeden bir kadın tören öncesi gelip Tadiç’in elini sıktı.

Bu hanım kardeşimin gözlerinde metanet gördüm, onur gördüm ama nefret ve kin görmedim. İşte dünya barışının bu annelere ihtiyacı var” dedi.

KATLİAMCI HALA KAYIP

Srebrenitsa katliamından sorumlu tutulan Bosnalı Sırpların siyasi lideri Radovan Karaciç, 2008’de Belgrad’da yakalanmıştı. Karaciç Yugoslavya iç savaşı için Lahey’de kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde halen soykırım suçlamasıyla yargılanıyor. Sırpların savaştaki askeri lideri katliamın uygulayıcısı Ratko Mladiç ise hâlâ bulunamadı.