Ekonomi Açlık ve yoksulluk sınırı mart ayında düştü

Açlık ve yoksulluk sınırı mart ayında düştü

Paylaş
Açlık ve yoksulluk sınırı mart ayında düştü

Dört kişlik bir ailenin açlık ve yoksulluk sınırı mart ayında bir önceki aya göre düşüş gösterdi. Düşüşte en büyük rolü düşen sebze ve meyve fiyatları oynadı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) mart ayı 'açlık ve yoksulluk sınırı' araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Araştırmaya göre, mart ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 480 lira oldu. Geçtiğimiz ay bu rakam bin 502 lira idi. Yoksulluk sınırı da bir önceki aya göre 70 lira düşerek 4 bin 823 lira oldu. Düşüşü sebze-meyve fiyatlarındaki azalma tetikledi.

GEÇEN SENEYE GÖRE ÖNEMLİ ARTIŞ


Açlık ve yoksulluk sınırlarında bir önceki yılın mart ayına bakıldığında ise artış gözüküyor. Açlık sınırı 80 lira, yoksulluk sınırı ise 263 lira artış gösterdi.

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte nispeten ucuzlamaya başlayan yaş sebze-meyve fiyatları mutfak harcamasını olumlu etkiledi. Geçtiğimiz ay 4,24 TL olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 4,15 TL oldu. Geçtiğimiz ay ortalama 4,59 TL olan sebze fiyatı 4,37 TL’ye geriledi. Meyve fiyatı ise bu ay ortalama 3,57 TL olarak hesaplandı.

ÜCRET GIDA HARCAMASINA ANCAK 28 GÜN YETİYOR


Ücretli çalışanların ağırlıklı olarak elde ettiği net asgari ücret 2017 yılı için aylık bin 404 lira olarak belirlendi. Ücretli çalışanın sadece kendisi için yapması gereken aylık harcama tutarı bin 854 lira olarak hesaplandı. Sonuçlara göre, asgari ücret, dört kişilik bir ailenin gıda harcamasını ucu ucuna, ancak 28 gün karşılayabilmekte, zorunlu harcamalara ise ancak 9 gün yetmektedir.

Rapordaki verilerde, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı 'açlık sınırı'nı; gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise yoksulluk sınırını ifade ediyor.

Haberin Devamı