Cumartesi Postası A'dan Z'ye meme estetiği

A'dan Z'ye meme estetiği

Paylaş
A'dan Z'ye meme estetiği

Meme hem estetik hem doğurganlık hem cinsellik anlamlarını içermesi açısından kadını 'kadın' yapan en önemli göstergelerden biri

Meme hem estetik hem doğurganlık hem cinsellik anlamlarını içermesi açısından kadını ‘kadın’ yapan en önemli göstergelerden biri. Ne var ki çoğu kadın memelerinden yana mutlu değil. Kimi için çok küçüktür, kimi için çok büyük, kimi için de sarkık... Kimi de küçüklüğü ya da sarkıklığından değil, büyüklüğünden ve bu yüzden oluşan sırt ağrılarından şikayetçidir.

Neyse ki ilerleyen tıp sayesinde hepimiz düşlediğimiz memelere sahip olabiliriz. İstanbul Haydarpaşa Numune Hastanesi’ndan ayrılan, Altunizade’de yeni açılan bir estetik merkezinde çalışmaya başlayan Op. Dr. Elif Eren Aydın’a (Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi Uzmanı) meme ameliyatları hakkında merak edilen her şeyi sorduk.

Memeler neden zamanla sarkar?

Ne yazık ki emzirme ve yerçekimi, memeyi dik tutan, asıcı bağları zamanla zayıflatıyor. Bunun sonucunda memede sarkmalar oluyor. Ama artık kimse sarkık memelerle yaşamına devam etmek zorunda değil. Kişilerin kıyafetlerinin üstünde iyi durması ve dekolte giydiklerinde hoş görünmesi artık mümkün.

Bu durumlarda nasıl bir ameliyat yöntemi uygulanmalı?

Memelerin küçüklüğüne, sarkıklığına göre farklı ameliyatlar uyguluyoruz. Eğer memeler küçükse, dolgunluk kaybı varsa ve orta derecede sarkık ise silikon protezle ameliyatı yapıyoruz.

Meme küçültme ve meme dikleştirme operasyonu aynı teknikle mi yapılıyor?

Sarkıklığın derecesine göre değişiyor. Memeleri hafif derecede sarkmış ve küçük olan, cilt kalitesi iyi olan kişilerde, silikon protez kullanarak da memeleri dikleştirmek mümkün. Ancak memeler orta ve ileri derecede sarkıksa, meme küçültme operasyonunda olduğu gibi, meme başı renkli kısım çevresinde ve dik bir çizgi şeklinde iz oluşturarak dikleştirmek mümkün. Bazı kişilerde her iki ameliyat tekniğini (silikon protez ve dikleştirme ameliyatı) bir arada kullanmak gerekebilir. Meme küçültme operasyonunda da yine meme başı renkli kısım çevresinde ve dik bir çizgi olacak şekilde, büyük meme dokusunun bir kısmı çıkarılarak şekillendirilir.

Meme küçültme ameliyatı sonrası doğum yapıldığında emzirmede değişiklik olur mu?

Ameliyat sırasında süt bezlerinin bir kısmı da alınıyor. Bu yüzden emzirmede yüzde 30 oranında azalma olabilir. Şunu da unutmamak gerekir ki emzirme ile meme büyüklüğü arasında doğru orantı yok. Çok küçük memeli olan kadınlar aylarca emzirebilirken büyük fakat yağlı memeye sahip olan bazı kadınlarda süt yeteri kadar gelmeyebilir.

Operasyon kesin çözüm

Büyük memenin sırt ağrısı yaptığı doğru mu?

Kesinlikle doğru. Büyük meme vücudun ağırlık merkezinde yaptığı değişiklikle omurgada öne doğru eğilmeye ve sırtta hafif de olsa kamburlaşmaya, omuzlarda içe ve öne doğru dönmeye, boyunda bazı deformitelere yol açmakta. Zaman içinde sutyen askı izlerinde çökmeler oluşması, istense de vücudu dik pozisyonda tutamama, sırt ve boyun ağrısı, ameliyata en sık başvuru nedenleri arasında. Hastalarım meme küçültme ameliyatının ertesi günü çok rahatladıklarını ve artık dik durabildiklerini ifade ediyorlar.

Ameliyattan sonra, kilo alan kadının memeleri tekrar büyür mü? Büyürse ne yapmak gerekir?

Kilo alındığında memedeki yağ oranı da artar. Bu sayede memelerde de büyüme olur. Ama aşırı kilo alımı söz konusu olmadığı sürece memeler hiçbir zaman ameliyat öncesi dönemdeki kadar rahatsız edici boyuta ulaşmaz. Fakat yine de uygun olan, ameliyat sonrası sağlıklı bir yaşam felsefesi benimsemek ve kilo kontrolünü bırakmamaktır.

Kimler meme büyütmek için başvuruyor?

En çok, giydiği bikini ve bluzun üzerinde hoş durmamasından şikayet eden, sürekli silikon destekli sutyen giymekten bıkan, çıplakken de kendini kadınsı hissetmek isteyenler başvuruyor. Ameliyat sonrası, dekolte giydiklerindeki görüntüden duydukları memnuniyet, hastalarımın yüzüne hemen yansıyor.

Meme büyütme operasyonu zor mudur?

Her ameliyatta incelik gerektiren teknik ayrıntılar ve doğru hamlelerin yapılması gerektiği anlar vardır. Doğru hareket edildiğinde, öncesinde değerlendirme doğru yapıldığında, hiç bir ameliyat zor değildir. Hasta açısından ise, silikon protez ameliyatı sonrası ilk gün biraz ağrılı ve gerginlik verici olabilir. 24 saatten sonra her şey yoluna girer.

Silikon protez zararlı mı?

Kullandığımız silikon protezler dünya standartlarında FDA (US Food & Drug Administration- Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi) onaylı, vücuda zararı olmadığı kanıtlanmış, tonlarca ağırlıkla dayanıklılığı test edilmiş malzemelerdir. Kullandığım protezin seri numarasını ve cinsini belirten kartı hastalarıma mutlaka veriyorum. Diğerinin de hasta dosyasında saklanması gerekir.

“Ameliyattan 10 gün sonra denize girilir”

Yeni ameliyat teknikleri var mı ve bunun hastaya sağladığı avantajlar ne?

Her geçen gün plastik cerrahi ilerlemekte, yeni gelişmeler olmakta. Kişileri gülümsetmek için bu ilerlemeleri yakından takip etmekteyiz. Şunu gururla söyleyebilirim ki Türkiye estetik cerrahi ameliyatların başarıyla uygulandığı belli başlı ülkeler arasında. Yurt dışından pek çok hasta, ameliyat olmak için ya da yurt dışında ameliyat olup memnun kalmayarak ikinci bir operasyon için başvuruyor. Yeni teknikler gelişip deneyim arttıkça ameliyat süresi ve hastanede kalış süresi kısalıyor. Sonuçta kişiler çok kısa sürede sosyal hayatına dönebiliyor. Dolayısıyla ameliyat fikrinin yarattığı tedirginlik artık kalktı.

Ameliyat sonrası bakım nasıldır? Hastalar sosyal hayata ne zaman döner?

Biz hastalarımıza ameliyathaneden çıkarken destekleyici (özel üretilmiş) sutyen giydiriyoruz. Ortalama 3 hafta süreyle bu sutyene devam etmeleri gerekiyor. Ameliyat sonrası, başlangıçta memeler çok dik konumdayken ortalama 2 ayda kendi şekline ve formuna ulaşıyor. Bu sürede hastalarımıza ağır eşya kaldırmamalarını öneriyoruz. 10’uncu günde yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanarak denize girebilirler. İlk haftada araba kullanabilir, işlerine rahatlıkla dönebilirler.

2

Haberin Devamı