Önceki Fotolar

Adana'da şırdan krizi (Şırdan nedir?)

Kentte oldukça ilgi gösterilen şırdan dolmasının fiyatı son birkaç yılda 3.5 liradan 10 liraya yükseldi. Canlı et ithalatının durması, karkas et ithal edilmesi ve canlı hayvan kesiminin aşırı azalması nedeniyle şırdan bulmakta zorlanan küçük esnaf kepenk kapatıyor

11 Ocak 2018, Perşembe 18:00
A A
CANLI HAYVAN KESİMİ AZALDI

CANLI HAYVAN KESİMİ AZALDI

Suriye ve Irak'taki karışıklıklar nedeniyle Ortadoğu'dan ucuz canlı hayvan ithalatı noktalanırken, karkas et ithalatı da canlı hayvan kesiminin çok azaldığı günlerde tüm sakatat fiyatlarının artmasına neden oldu.

ŞIRDAN BULUNMASI OLDUKÇA ZORLAŞIYOR

ŞIRDAN BULUNMASI OLDUKÇA ZORLAŞIYOR

Sakatat enflasyonunun en önemli kalemlerinden biri ise şırdan oldu. Koyunun midesinin bir bölümü olan şırdan, içi pirinç doldurularak tanesi birkaç yıl önce 3.5 liraya satılırken, bugün 8-9-10 lira arasında fiyatlara satılıyor. Bir koyundan bir şırdan elde edilmesi de şırdanın bulunmasını oldukça zorlaştırıyor.

Diyarbakırlı Erhan Karadeniz, şırdan için Adana'ya sık sık geldiğini belirterek, "Görüntüsü itibarıyla insan güzel bir şey beklemiyor ama yediği zaman mutlaka bir daha yemek istiyor" diye konuştu.

FİYAT ARTIŞI HERKESİ RAHATSIZ EDİYOR

FİYAT ARTIŞI HERKESİ RAHATSIZ EDİYOR

Sedat Erzik isimli vatandaş ise fiyat artışının herkesi rahatsız edecek seviyede olduğunu vurgulayarak, "Eskiden 3-4 tane yerken şimdi 2 tane yiyoruz. Fiyat nedeniyle 2 taneyle doyuyoruz. Eskiden arkadaşlarımızla yarışıyorduk, 20 tane yiyen vardı ancak şu an fiyat çok yüksek. Herkesi etkiliyor" diye konuştu.

Mücahitler Caddesi kaldırımında mütevazı bir işletmede şırdan satan Bekir Güvenmez ise 9 liraya sattığı şırdan dolmasının bazı yerlerde 10 liraya satıldığını aktararak, fiyat artışlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

YÜZDE 70'İ KAPANDI

YÜZDE 70'İ KAPANDI

Fiyat artışının sebebi yurt dışından gelen ithal etten kaynaklı. Kesimler olmadığı için şırdan bulabilmek için birbirimizle yarışıyoruz. O da ister istemez fiyatları artırıyor. Daha önce her şey çok daha rahattı. 3 sene önce 1.5 liraya satıyordum. Birçok tezgahımız kapandı. Şırdanı kendisi dolduran, atölyesi olan arkadaşlar ayakta ama yüzde 70'i kapandı, yüzde 30'u hizmet ediyor. Oturduğunda 30'a kadar yiyen arkadaşlar vardı şimdi 1-2 ya da bilemedin 3 tane yiyor. Her gün gelen müşterimiz 2-3 güne bir geliyor şu anda.

'KOLAY ŞIRDAN BULUNMUYOR'

'KOLAY ŞIRDAN BULUNMUYOR'

Toros Caddesi'nde bir dükkanda şırdan satan Ahmet Argün ise kentte ayakta kalan birkaç şırdancının şehir dışından yüklü alımlar yaparak ayakta kalabildiğini kaydederek şunları söyledi: Alım gücü azaldığı için vatandaşın ilgisi de azaldı. Kolay kolay şırdan bulunmuyor çünkü hayvancılık bitmiş. İsim yapmış işletmeler bir yerlere gelebiliyorlar.

Adana gibi bir yerde isim yapmışsan taş satsan gider. Biz küçük esnaf olarak eziliyoruz. Her zaman için küçük balığı büyük balık yer. Özellikle Suriye savaşı küçük hayvan kesimini baya etkiledi. Dükkanımız eskiden doluydu şimdi sinek avlıyoruz. Kocavezir Mahallesi'nde kentin en işlek şırdancılarından birinin yetkilisi ise kentin en büyük sakatatçılarından biri olmaları nedeniyle ayakta kalabildiklerini ve günde bin 500 şırdan sattıklarını belirtti ancak röportaj vermekten kaçındı.

ŞIRDAN NEDİR, NASIL YAPILIR?

ŞIRDAN NEDİR, NASIL YAPILIR?

Bir çeşit sakatat yemeğidir. Koyunun 4 midesinden biri olan şırdanın temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır. Yenirken üzerine tuzlu kimyon ve pul biber serpilir.