Gündem Adana'nın Dubai gibi olacağına inanıyorum

Adana'nın Dubai gibi olacağına inanıyorum

Paylaş
Adana'nın Dubai gibi olacağına inanıyorum

Başkan Hüseyin Sözlü, Adana’nın 15 Temmuz’da büyük bir demokrasi sınavı verdiğini söyledi. Kent için 50 yıllık planlama yaptıklarını da belirten Başkan Sözlü, “Adana’dan bir Dubai çıkar” dedi

RÖPORTAJ:
ALEV GÜRSOY CİMİN
alev.gursoy@posta.com.tr


■ 15 Temmuz’da neler yaşadınız?

O gün ilk kez evime erken gitmiştim. Saat 21.00 gibi televizyondan İstanbul Boğaziçi Köprüsü’ndeki hareketlenmeyi gördüm. Hemen bir milletvekilimizi aradım. Bir terör saldırısıyla ilgili istihbarat alındığı için tedbir aldıklarını düşündük. Ankara’daki durumu görünce işin renginin değiştiğini anladık. Saat 22.30 gibi Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’den, “Darbeye karşı hükümetin yanındayız” açıklaması geldi. Hemen evden çıkıp, AK Parti’nin il binasına gittim. Adıyaman ve Çanakkale milletvekilleri de oradaydı. Bu işin başarılı olamayacağını, halkımızın önüne geçeceğini, art niyetli askerlere darbeye karşı olan askerlerimizin ders vereceğini söyledim. Sonra dışarıda halk toplanmaya başladı. Adana, çok güzel bir duruş sergiledi. Demokrasi sevdalısı on binler meydanlara indi. O gece halka en anlamlı konuşmayı yaptım belki de. Sonunda Türkiye kazandı.

‘İLK SOKAĞA ÇIKAN BAŞKANIM’

■ Olayın bir darbe girişimi olduğunu anladığınızda belediye olarak neler yaptınız?

Ekip olarak her türlü olasılığa karşı önlemlerimizi aldık. Böylesi durumlarda en önemli şey, krizi iyi yönetmektir. Bakın Türkiye’nin 30 tane büyükşehir belediye başkanı var. Birçoğunun nerede olduğu bilinmiyordu. Bazıları ise sadece sosyal medyadan tweet atmakla yetindi. Oysa ben AK Parti belediye başkanları ortada yokken, il binasındaydım.

■ Adana halkı nasıldı?

Adana halkı asla darbenin yanında olmaz. En başından tepkisini koydu. Adana, milli mücadelenin bir parçasıdır. Atatürk Samsun’a çıkmadan önce ona destek olan ildir. Adana’da olay duyulur duyulmaz halk hemen kendini sokağa attı. Ancak burada hiçbir askeri hareketlilik olmadı. Tek bir tank bile sokağa çıkmadı. Osman Erbaş Paşa Adana’da Tümen komutanıydı, İstihbarat Daire Başkanı oldu. Kendisi çok net bir tavır koydu. Bir girişim olmuş ama Osman Paşa karşı çıkmış.

■ İş makineleriniz kışla önüne çıktı mı?

Bir grup hain yüzünden tüm ordunun moralini bu tarz eylemlerle bozmaya hakkımız yoktu. Darbe bitip, aradan haftalar geçmiş olmasına rağmen Türk ordusunun kapısında iş makinelerinin olmasını hoş karşılamadım. Bizde de bir ilçe belediyemiz kışla önüne iş makinesi yığmaya niyetlenmiş. Ama Osman Erbaş Paşa izin vermemiş. Adana’da darbe heveslisi tek bir hain bile çıkmadı. Adana kritik bir nokta. İncirlik Üssü burada. Tedirgin olmadınız mı? Şu anda Adana Türk ordusunun en önemli yeri. İstanbul birinci ordu orgeneral ile idare ediliyor, Ege ordusu orgeneral ile idare ediliyor. Ama İran sınırı da dahil tüm sınır buradan kontrol ediliyor. Buranın 70’li yıllardaki gibi kolordu teşkilatıyla yeniden yapılandırılması gerekiyor. Atatürk’ün askerleri burada dik durdu. Kendi askerimizle karşı karşıya gelmediğimiz için çok mutluyuz.

‘KENTE 50 YILLIK PLANLAMA’

■ Gelelim Adana için hizmetlerinize. Kent için neler yapıyorsunuz?

Adana’nın 50 yıllık planlamasını yapıyorum. Hem kentsel dönüşüm hem de alt yapısını oluştururken, gelecek dönem için kentin ihtiyaçlarını da ortaya koyuyorum. Bütün planlamalarını yaptım. Şehrin yeniden planlanmasını belediye başkanlarıyla yürütüyorum. Yaptığımız işin doğruluğu ve samimiyetinden eminiz. Adana’da belediye başkanlarıyla kavga etmeyip, onlarla birlikte çalışmalarını yürüten bir başkanım. Tarihi süreç içinde bu tektir.

‘ADANA’YA YATIRIM YAPILMIYOR ÜVEY EVLAT GİBİYİZ’

■ Adana’nın en büyük sorunu ne?

Öncelikli ulaşım diyebilirim. Şehrin içinde metromuz var ama yetersiz. Antalya’ya, Ankara’ya, İstanbul’a her yere yapıyorlar. Ama bize gelince yapılmıyor, üvey evlat gibiyiz. Adana’ya yatırım yaptıkları yok. Muhalefet olsun diye söylemiyorum, hizmet alamıyoruz. Adana’da çağdaş bir ulaşım aracı olarak 1 milyardan fazla borcumuz var. Her yıl faizini ödüyoruz. Bütçemizin neredeyse yüzde 30’una yakını metro borcunun ipoteği altında. Demokraside bu tür olumsuz davranışları da terk etmemiz lazım.

■ Sosyal belediyecilikte neler yapıyorsunuz?

Sosyal devlette eğitimi öne çıkarmak lazım. Sadece maddi yardımlar yapmak olmaz. Çaresiz anne, babalara, sahipsiz çocuklara odaklanmalıyız. Ben de bunu yapıyorum. Eğitime hizmet veriyorum. Adana’daki eğitim kurumlarının fiziki ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ben Adana’dayken tek bir vatandaşımı namerde muhtaç etmem. Her türlü ihtiyaçlarını karşılarız. Ama yardım gizli yapılmalı.

‘TÜRKİYE’NİN EN UZUN KÖPRÜSÜ GELİYOR’

■ Adana için en büyük projeniz ne?

En büyük projem köprü. Türkiye’nin en uzun köprüsünü yapıyoruz. Genel Başkanımız Devlet Bahçeli temelini attı. Devlet Bahçeli Köprüsü’nü 2017 sonunda açacağım. Seyhan ve Ceyhan’a da birer köprü yapacağım. Adana’nın kırsal kesimi dahil her yerine eşit hizmet götürüyorum. Yol ve su hizmeti olmazsa olmaz. Kalkınma projeleri üretiyoruz. 80 aileye tavuk çiftlikleri kurdum, köy yumurtaları ürettiriyorum. Her yıl hayvancılığa yaklaşık 1 milyon doz aşı koruyucu hizmeti veriyorum. Toroslar Karahisarlı bölgesinde hayvanlıkları geliştirmek üzere proje başlatıyorum. Şehir içinde de alt ve üst yapıda tüm üzerime düşenleri yapıyorum. Adana’nın eskiyen ve terk edilen mahallelerini fonksiyonel hala getirip, kentin yenilenmesini istiyoruz. Kırsal kalkınmada pamuk, fıstık ve narenciyenin alternatifi olarak çiçekçiliğe başladık. Üretip satıyoruz. Hollanda’ya ihracat yapıyoruz.

‘KÜLTÜR VE SANATIN ŞEHRİYİZ’

■ Festivallerinizle dikkat çekiyorsunuz. Bu yıl neler yapacaksınız?

Altın Koza Film Festivali geçen yıl teröre kurban gitti. Bazıları toptan kaldırılmasını istiyor. Örgütlere mi teslim olacağız? Niye iptal edelim? Hayat devam ediyor, düğünler devam ediyor. Tabii ki şehitlerimizin hatırasına saygı duyacağız. Ama teröre de teslim olmayacağız. Türkiye FETÖ’yü de PKK’yı da iç birliğini dizayn ederek yener. Herkesin geçmişte hataları olabilir. Ama gelecekle ilgili samimi bir duruş ortaya koymalıyız. Adana, kültür ve sanatın şehridir. Bu topraklarda Türkiye’ye ve dünyaya mal olmuş sanatçılar, sinemacılar, yazarlar yetişmiştir. Adana’da sanatın kalbi de, Adana Film Festivali’dir. Dolayısıyla üzerine titriyoruz.

‘BENİM OLDUĞUM YERDE FETÖ’CÜ OLMAZ’


■ FETÖ her yere sızmış. Belediyenizde bu konuyla ilgili herhangi bir çalışma var mı?

Adana Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet alımıyla birlikte 12 bin kişi çalışıyor. İçlerinde bir sendikaları var. Tümünde 12-13 kişi var. Dönemimde değil, daha önce gelmişler. Müdahale ettik. Ayrıca BankAsya ile aktif hesabı olan üç beş kişi çıktı. Hüseyin Sözlü yani MHPli bir başkanın olduğu yerde FETÖ’cüler olamaz.

■ Demokrasi mitingleriniz nasıl geçti?

Çok coşkuluydu. Adana hep ayaktaydı. Demokrasi sevdalısı bir ilin belediye başkanı olmak ayrı bir gurur. İlk geceden on binlerin doldurduğu o meydanda demokrasi konuşması yapmak çok önemliydi. Çoğu zaman demokrasi mitinglerine katıldık. Ama arkadaşlarımla miting alanına girdiğimde AK Parti il başkanı orayı terketti. Bu samimiyetsizlik bizi üzdü. Çünkü orayı kendi yerleri olarak görüyordu.

'SÜREKLİ GELİŞEN BİR ADANA İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

■ Kentsel dönüşümde neler yapıyorsunuz?

Kolay bir iş değil. Müteahhitler yeni alanlar, İstanbul gibi her yerin imara açılmasını istiyorlar. Ama açmıyorum. Geçmişte o kadar çok yer imara açılmış ki, yenilerine ihtiyaç yok. Birinci sınıf tarım toprağı olan yerlerde uygulama yapmıyorum. Uygulamayı birinci derece kentin ve kentsel dönüşüm içinde yapıyoruz. Dönüşümü merkezde cazip kılmak için ada bazında teşvikler yapıyorum.