Siyaset Adana yine başkanını seçemedi
Paylaş
Adana yine başkanını seçemedi

Adana yine başkanını seçemedi

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, İçişleri Bakanlığı’nca hakkında açılan soruşturmalar nedeniyle açığa alınan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’ın yerine başkan vekilini belirlemek üzere yapılan 2’nci tur seçimde de sonuç alınmadı. Adayların hiçbiri üye sayısının 3’te 2’sinin oyunu alamayınca 3’üncü tur seçim için toplantı 13 Nisan'a ertelendi.

Haberin Devamı

Çevik Kuvvet ekiplerinin, kaldırım dahil olmak üzere mitinglerde kullandıkları demir profil bariyerlerle belediyenin etrafını kapatıp, meclis üyeleri, siyasi parti başkanları, belediye çalışanları ve gazeteciler dışında kimsenin alınmadığı Büyükşehir Belediye Meclisi’nin toplantısı, geniş güvenlik önlemleri altında yapıldı. Belediye Başkan Vekili ve Büyükşehir Belediye Meclisi 1’inci Başkan Vekili Mustafa Tuncel, “Adana Büyükşehir Belediyesi valiliğin himayesinde veya vesayetinde meclis değildir. Bir belediye başkanını görevden almak kolaydır, ama büyükşehir belediye meclisini görevden almak kimsenin hakkı da hukuku da değildir. Salı günü bu süreç sona erer. Gönlümüz bu meclis oybirliğiyle bir adayımızı seçsin. Oybirliğiyle olmuyorsa oy çokluğuyla seçsin. Belediye başkan vekili, 2 parti anlaşsın salt çoğunlukla seçilsin. Bunun gayreti içerisindeyim” dedi.

Haberin Devamı

KOLTUĞA GÖZ DİKTİ

Durak’ın açığa alınmasının ardından, “Benim o koltukta, makamda gözüm yok” demesine karşılık, kendisi de aday olan, ancak, ilk tur seçime katılmayan Tuncel, 2’nci turda da katılmayacağını belirterek, “Yine oylamaya katılmıyorum. Ancak, meclis üyelerimiz meclisin feshedilmesi konusunda tereddüt yaşıyorlarsa adaylarını çeksinler, beni seçsinler. Bu tartışma da biter. Yoksa buyurun hodri meydan seçim” diye konuştu.

Kapalı oylama yapılan seçimde ilk turda üye sayısına göre bir fire veren AK Partili meclis üyelerinden bu kez blok oy çıktı. AK Partili aday merkez Yüreğir İlçe Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan 13 oy aldı. Önceki seçimde blok oy elde eden CHP’li aday merkez Çukurova İlçe Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan oyunu bir artırıp 11, yine ilk turda 9 MHP’li üye bulunan mecliste 11 oy alan uzun yıllar Adana Ticaret Borsası başkanlığını da yürüten MHP’li Fethi Coşkuntuncel 10 oy alabildi.

2’nci tur seçimde adaylardan hiçbiri 3’te 2 oy alamadığı için seçim bir kez daha ertelendi. Tuncel, 3’üncü tur seçimi yapmak üzere toplantıyı 13 Nisan’a erteledi. Yasaya göre, 4 turlu seçimde ilk 2 turda meclis üye tam sayısının 3’te 2’si, üçüncü turda ise üye tam sayısının salt çoğunluğu aranıyor. Salt çoğunluk da sağlanamadığı takdirde, bu oylamada en çok oy alan 2 aday için 4’üncü tur oylama yapılıp, en fazla oyu alan aday seçimi kazanmış oluyor.

Haberin Devamı

KAMERALI DENETİM

İlk tur seçimine göre ikinci turda oylama süresinin daha uzun sürmesi, meclis üyelerinin oy kullandıkları bölümde uzun kaldıkları dikkat çekti. İlk turda bir fire veren AK Parti’nin üst düzey yöneticilerinin bu durumdan rahatsız oldukları, talimat üzerine meclis üyelerinin oy pusulusına isimleri yazdıktan sonra kameralı cep telefonlarıyla fotoğrafını çektikleri iddia edildi. Bu iddiayla ilgili meclis üyeleri görüş bildirmedi, ancak, özellikle oy kullandıktan sonra zarfı sandığa atıp, oturdukları yere geçen AK Partili üyelerin cep telefonlarındaki fotoğrafı birbirlerine ve AK Parti İl Başkanı Mustafa Kebude’ye gösterdikleri görüldü.

İlk turda blok oy çıkan CHP’li üyelerin de oy verme işlemi sırasında kameralı kalem kullandıkları da iddialar arasında yer aldı.
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AK Parti’li 13, CHP’li 10, MHP’li 9 ve bağımsız 2 üye olmak üzere toplam 34 üye bulunuyor.

Bünyamin YIL- Çağlar ÖZTÜRK/ADANA, (DHA)

Haberin Devamı