Gündem Adana'da şalvar yasakmış

Adana'da şalvar yasakmış

Paylaş
Adana'da şalvar yasakmış

Adana'nın simgesi olan şalvarın 1935'te valiliğin aldığı kararla yasaklandığı, yasağın kalktığına ilişkin de bir karar bulunmadığı ortaya çıktı

Adana’da yerel yayınlanan Refleks Gazetesi’nde araştırmacı Aytekin Gezici tarafından hazırlanan ‘Resimli Adana Tarihi’ adlı köşede şalvar konusu ele alınırken, köylerde rahat olması nedeniyle kullanılan şalvarın yasaklandığına ilişkin olarak, Yeni Adana Gazetesi’nin 11 İlk Kanun (Aralık) 1934 tarihli sayısında, Adana Valiliği’nin aldığı kararın yayınlandığı belirtiliyor.

Gazetenin, sürmanşetten verdiği, ‘Bu ay başından sonra Adana’da karadon (şalvar) giyilmeyecek’ başlıklı haberde şöyle deniliyor: “934 senesi İkinci Kanun (Ocak ayı) ayından itibaren Adana şehri ile merkez kazasına bağlı köyler halkının (karadon) giymeleri (Vilayet Umumi Meclisi) ve (Vilayet İdare Heyeti) kararıyla yasak edilmiş ve bir sene ara verilmiştir.

Bu müddet 935 senesi ikinci kanun ayında bitecek ve yasak hükmü tatbik edilmeğe başlanacaktır. Bunun için ikinci kanun ayından itibaren üzerlerindeki karadonu bırakıp, pantolon giymek suretiyle medeni kıyafete girmeyenlerden İdare Heyeti kararıyla 5 liradan 25 liraya kadar para cezası alınacaktır. Bu cezalara karşı itiraz ve temiz (temyiz olacak) hakkı yoktur. Son defa olarak umuma ilan olunur.”

YASAĞIN KALKTIĞINA İLİŞKİN KARAR YOK

1935’de uygulamaya başlanan yasağın kağıt üzerinde kalması dikkat çekiyor. Yasağın ardından pantolon kullanımının yaygınlaşmaya başlamasına karşılık, özellikle köylerde şalvarın rahat oluşu nedeniyle kullanıldığı görülüyor.

ADANA/DHA