Sağlık 'Adet döneminde ameliyatın hiçbir sakıncası yok'

'Adet döneminde ameliyatın hiçbir sakıncası yok'

Paylaş
'Adet döneminde ameliyatın hiçbir sakıncası yok'

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Erdoğan Sözüer, kadınların adet döneminde ameliyat olmalarının hiçbir sakıncası olmadığını söyledi

Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Erdoğan Sözüer, toplumda ‘Kanserli hastaya bıçak vurulmaz', ‘Yazın ameliyat olmaz, çünkü kan durmaz', ‘Adet döneminde ameliyat yapılmaz’ gibi yanlış yargıların olduğunu belirtti.

Kanser tedavisinde cerrahi müdahalenin son derece önemli olduğunu anlatan Prof.Dr. Sözüer, şöyle dedi: “Kanserli hastaya bıçak vurulmaz', ‘Yani ameliyat edilmez.' Peki ya ne yapılır? Ne yapılabilir? Yani oturup hastanın ölmesini mi bekleyelim? Ülkemizde ve dünyada kanser cerrahisinde yapılan milyonlarca hastaya yanlış uygulama mı yapılıyor?

Cerrahi olarak tümör çıkartılmaz veya çıkartılamazsa diğer yardımcı yöntemlerin etkisi son derece kısıtlıdır. Hastada bir tümör var, tümörlü dokudan biyopsi (parça) alınıyor, sonucunda kanser olduğu anlaşılan hasta, doktora birkaç ay sonra başvuruyor. Bu kesinlikle yanlış. Hasta, sonucu alır almaz hekime müracaat edecek. Zaman geçer ve hasta, doktoruna sonuçlarını göstermezse, kanserin yayılma riski artacaktır.“

Prof. Dr. Sözüer, yaz aylarında ameliyat olunması halinde sıcakta kanın durmayacağı gibi yanlış inanç ve sorularla muhatap olduklarını, bu düşüncenin gerçekle ilgisi bulunmadığını söyledi. Prof.Dr. Erdoğan Sözüer, şöyle devam etti: “Ameliyat olmanız gereken hastalığınız varsa her mevsim, her ay bunda hiçbir sakınca yoktur.

Kadın hastalarımızın aklını karıştıran diğer bir soru ise adetliyken ameliyat olmakta bir sakınca olup olmadığıdır. Esas endişe ameliyatta kanamanın fazla olacağı şeklindedir. Ancak, bu dönemde kanı pıhtılaştıran faktörlerde değişiklik, ilave bir risk olmadığını biliyoruz. Kaldı ki günümüzde hastalar son derece titiz bir şekilde ameliyata hazırlanıyor.

Ameliyat esnasında ve sonrasında çok ciddi takipler yapılıyor. Adet döneminde acil ameliyata alınması gereken hastalarda ilave bir problem kesinlikle olmamaktadır. O halde kadın hastalar için adet dönemi ilave bir risk getirmez. Ancak, hasta kendini psikolojik olarak rahat hissetmeyebilir. Kendi istekleri doğrultusunda planlı ameliyatları birkaç gün geciktirilebilir.”

Ahmet Oğuz GÜNDÜZ/KAYSERİ, (DHA)

Haberin Devamı