Opr. Dr. Hande Akbaş Adet döneminde çok ağrı yapabilir
HABERİ PAYLAŞ

Adet döneminde çok ağrı yapabilir

Haberin Devamı

Yumurtalıktaki kistler adet döneminde çok ağrıya neden olabilir. Ağrının yanında bazı kadınlarda lekelenme olabilir. Böyle durumlarda en doğrusu kadın doğum uzmanına başvurup muayene olmaktır.

Ne kadar bekleyeyim?

2 aydır adet görmüyorum. Aktif cinsel yaşamım yok. Daha önce de gecikme olduğu için henüz doktora gitmedim. Ama zaman uzadıkça endişelenmeye başladım. Böyle beklemem ne kadar sakıncalı olabilir? Bir de benim hangi testleri yaptırmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı ve bu şikayetinizin ne kadar zamandır olduğundan bahsetmemişsiniz. Ama adet düzensizliğinde ilk akla gelen hormonal bozukluklardır. Beklemek yerine bir an önce bir doktora gidip muayene olmanızı öneririm. İstenecek testler de ancak muayene bulgularına göre netleşecektir.

Çok ağrım oldu

Adetim 3 gün geciktiği için test yaptım. Gebe değilim ama öncesinde pembemsi bir akıntı oldu, pıhtı gibi şeyler de vardı. Kasıklarım çok ağrıdı, sancı çektim. İnternette okuduğum kadarıyla durumum kimyasal gebeliğe uyuyor. Acaba böyle bir şey olabilir?

CEVAP

Değerli okuyucum, gecikme olmasına rağmen test negatif çıkmış yani büyük ihtimalle gebe değildiniz. Biyokimsal gebelik ancak kanda gebelik hormonunun yükselip ultrasonda kese görünür hale gelmeden düşmesidir. Kanda gebelik testi yaptırmamış olduğunuz için kesin bilemeyeceğiz. Ama bazen gebelik olmasa da var olan herhangi bir yumurtalık kistinde de adetlerde sizin bu ay yaşamış olduğunuz gibi ağrı ve lekelenmeyle başlayıp sonradan artma gözlenebilir. Bu durum biyokimyasal gebelik anlamına gelmez. Size önerim bir daha böyle ağrı yaşadığınızda kadın doğum uzmanına başvurmanız kesin tanıyı öğrenmeniz.

Myom yüzünden mi?

27 yaşındayım ve 20 gün önce düşük yaptım. 3 adet 3-3.5 santim boyutlarında myom varmış. Bunun düşüğe ne kadar etkisi olmuştur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle geçmiş olsun. Myomlar 5 santim oluncaya kadar pek müdahale etmeye gerek görmüyoruz. Ancak nadiren bundan daha küçük myomlar kanamada artış, şiddetli sancı, tekrarlayan gebelik kayıplarına sebep oluyorsa o zaman 5 santime gelmesini beklemeden de cerrahi işlem önerdiğimiz durumlar oluyor. Myomlarınız düşüğünüz bir sebebi olabilir. Ama bundandır demeden önce mutlaka diğer etkenlerin

Sıradaki haber yükleniyor...
holder