Opr. Dr. Hande Akbaş Adet düzeniniz bozulabilir
HABERİ PAYLAŞ

Adet düzeniniz bozulabilir

Haberin Devamı

Adet geciktirmek için kullanılan ilaçlar hormon içerdiği için içildikten bir süre sonra adet düzenini bozabiliyor. Bu nedenle çok zorda kalınmadıkça ve doktor tavsiyesi olmadan bu hapları içmek uygun değil...

Eskiden düzenliydi ama şimdi değil

25 yaşındayım, bekarım. Adetim düzenli şekilde olurdu. Son 4 aydır adet göremiyorum. Kan ve hormon tahlillerimde sıkıntı çıkmadı. Doktorum söktürücü kullanmamı söyledi. Kullandım, sonuç alamadım. Ne yapmalıım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromunuz olabilir. Ama emin olmadan önce muayene olmanız, yumurtalıklarınıza ultrasonla bakılması gerekir. Hangi hormon tetkikleri yapıldı onları da değerlendirip eksik bir test varsa mutlaka yapılmalıdır.

Nadiren genç yaşta yumurtalık rezervinin aşırı azalması sonucu da adet düzensizliği ve söktürücülere yanıt alamayabiliyoruz. Bu sebeple üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir kadın doğum uzmanına bir an önce başvurmanızı öneririm.

Çok şiddetli kanamam var

21 yaşındayım. İlk adet olduğum dönem tam 21 gün sürdü. Çok şiddetli kanamam vardı. Hasta bezleri kullanıyordum. Şimdi de bir ayın içinde 2 defa adet görüyorum. Kanamam çok oluyor. Ciddi bir sorun olma ihtimali var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olmanız gerekir. Öncelikle rahiminizin içinde polip, myom gibi yer kaplayıcı bir sebep var mı araştırılmalı, sonra da hormonlarınız kontrol edilmelidir.

Kanamayı geciktirsem...

26 yaşındayım, adet kanamasının geciktirmek için bazı ilaçlar varmış. Bunları kullanmanın sakıncası var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ben kendi hastalarıma çok mecbur kalmadıkları sürece adet geciktirici ilaçları kullanmamalarını öneriyorum. Bu ilaçlar hormon içermekte ve kullanıldıktan bir süre sonra adet düzeninizi bozabilmektedir.

Bu sebeple bir doktor tavsiyesi ve mutlak bir gerekçe olmaksızın bu tür ilaçların kullanımını uygun bulmuyor, size de önermiyorum.

İlaç kullansam mı?

27 yaşındayım, 6 yıllık evliyim. 4 yaşında bir çocuğum var. Sağlık sorunum yok. Doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. Ama ikinci çocuğu istersem bu haplar gebe kalmamı geciktirir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kısırlık yapmaz. Ama mutlaka bir uzman gözetiminde kullanılmalıdır. Başlamadan önce mutlaka jinekolojik muayene olmalı, kullanıma uygun olduğunuzdan emin olmalısınız.

Her şey uygunsa bile 1-1.5 yıllık periyodlarda kullanıp birkaç ay ara verip sonra tekrar devam etmenizi ve toplam 10 yıldan daha uzun kullanmamanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder