Opr. Dr. Hande Akbaş Adetleriniz düzenli değilse...
HABERİ PAYLAŞ

Adetleriniz düzenli değilse...

Haberin Devamı

Kadının düzenli olarak her ay adetini görmesi yumurtlamasının yolunda olduğuna işaret eder. Anne olmak isteyen ama normal düzende adet göremeyen bir kadının gebelik şansı düşüktür. Önce adet kanamasının düzene sokulması gerekir...

Rahimde kistler varmış

30 yaşındayım. 3 aydır adet görmedim, hamilelik ihtimalim yok. Doktorum, yumurtalıkların tembel olduğunu, rahim içinde kistler olduğunu ve rahim duvarının kalınlaştığını söyledi. Biyopsi için parça alınacak. Kanser olma riski ya da ileride çocuk sahibi olamama gibi sorunlar yaşar mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet olamayan her kadında eğer menopozda değilse rahim duvarı kalın görülür. Rahim duvarının değerlendirilmesi en doğru olarak adet sonrası ultrasonla yapılır. Muhtemelen doktor size yumurtalıklarınızda kistler olduğunu ifade etti ki bu da polikistik over sendromu olma ihtimalinizi bana düşündürttü. Keza adetinizi düzenli göremiyor olmanız da bunu destekliyor.

Size önerim ikinci bir görüş almanız; öncelikle adet görmeniz. Sonra bir daha ultrasonla rahim duvarı kalınlaşmanızı takip ettirmenizdir. Kötü huylu bir oluşum olma ihtimali çok düşük çünkü rahim içindeki kanser benzeri oluşumlar daha çok kanamayı arttırır, adet görememe yapmazlar. Anne olup olamayacağınız konusuna gelirsek; adetleriniz 3 ayda bir olduğu sürece kendi kendinize gebe kalma ihtimaliniz epey düşüktür. Bunun için üreme tıbbı alanında deneyimli bir doktorun kontrolüne girmenizi öneririm.

Bitkileri karıştırmak zararlı olur mu?

28 yaşında kadınım. 6 aylık hamileyim. Sorunum kabızlık. Bu yüzden sürekli belli başlı bitkileri karıştırıp içiyorum. Bunun bebeğimi bir zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çoğu ilaç da bitkilerden yapıldığı için her zaman bitkisel tedavinin masum olduğu söylenemez. Hangi bitki çaylarını içtiğiniz, günde kaç kere içtiğiniz bebeğiniz açısından çok önemlidir.

Örneğin; yeşil çay ve adaçayını gebelikte bir bardaktan fazla asla önermeyiz. Size önerim, kabızlık için öncelikle bağırsak florasında olması gereken yararlı bakterileri içeren probiyotikleri kullanmanızdır. Bununla da kabızlığınızda değişiklik olmazsa gastroenteroloji uzmanına başvurmanız en bilimsel yaklaşım olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder