Yaşam Adıyaman'da bulunan bin 500 yıllık mozaik Gaziantep'e taşınıyor

Adıyaman'da bulunan bin 500 yıllık mozaik Gaziantep'e taşınıyor

Paylaş
Adıyaman'da bulunan bin 500 yıllık mozaik Gaziantep'e taşınıyor

Adıyaman’ın Besni ilçesinde bulunan yaklaşık bin 500 yıllık mozaik Gaziantep Müzesi'ne taşınacak

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, 5. yüzyıla ait mozaiğin Adıyaman Müzesi'nde yer olmadığı için Gaziantep Müzesi'ne taşınacağını söyledi.

Kazı çalışmalarına başladıklarını belirten Mehmet Alkan şu bilgileri verdi: "Burada 4 satır Grekçe bir yazıt vardı. Bu yazıt Ege Üniversitesi Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri bölümünden Prof. Dr. Cumhur Tanrıver tarafından Türkçeye çevrildi. Yazıtta 'Bu kutsal kilise, pek ulu ve kutsal Maranas’ın buraya geldiği zaman, onun yardımı ile mozaikle bezendi' yazıyor. Maranas adına bakıldığı zaman buradaki kilisenin Süryani kilisesi olduğu ortaya çıkıyor. Hem yazı tipine hem de mozaiğin stiline baktığımız zaman ise milattan sonra 5. yüzyıla tarihlendirebiliyoruz."

TARLASINI SÜRERKEN BULDU

Adıyaman Besni'de çiftçilik yapan Mehmet Dağ, 22 Haziran’da tarlasını sürerken üzerinde çeşitli figür ve yazının yer aldığı 4 metre uzunluğunda mozaik bulmuştu.

Mehmet Dağ durumu jandarmaya bildirmiş, jandarma da Adıyaman Müze Müdürlüğü'ne haber vermişti. Arkeologlar tarafından yapılan incelemede, bir bölümü tahrip olan mozaiğin Doğu Roma dönemine ait ve bin 500 yıllık olduğu belirlenmişti.

Haberin Devamı