Gündem 'Adliyeye yetişmek için ambulans çağırdı'

'Adliyeye yetişmek için ambulans çağırdı'

Paylaş
'Adliyeye yetişmek için ambulans çağırdı'

Tokat'ta 112 Komuta merkezi yüzde 80 oranında gelen asılsız ihbarlar nedeni ile sıkıntı yaşıyor

Tokat İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, ’Adınız yaşasın ve yaşatsın’ sloganı ile ’Her ilçeye bir ambulans’ kampanyası başlatıldı. Kampanyanın tanıtımı için Bedestenlioğlu Mahallesinde bulunan il ambulans servisi komuta kontrol merkezinde program düzenlendi.

Program öncesi basın mensuplarına gelen ihbarların bulunduğu 112 komuta merkezi gezdirildi. Burada kontrol merkezi ile ilgili basın mensuplarına bilgi veren doktor Umut Bingöl, günde ortalama 2 bin civarında çağrı geldiğini belirterek, "Bunun yüzde 80’ni sağlık sorunu ile ilgisi olmayan çağrılar oluyor.

Bu konuda vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz. Özellikle küçük çocukların ellerinde telefon oluyor ve 112 kontörsüz arandığı için çocukların bile aradığını görüyoruz" diye konuştu.

112 Komuta merkezinde 3 yıldır çalışan Pınar Çoraklı ise kendilerine gelen asılsız ihbarlardan en dikkatini basın mensupları ile paylaştı. Erbaa ilçesine bağlı bir köyden sabah saat 5 sıralarında bir vatandaşın kendilerini aradığını söyleyen Çoraklı, "Kaza yaptığını, durumunun çok kötü olduğunu bu nedenle ambulans istediğini belirtti.

Dolayısıyla ben ambulansı çıkarttım ama teyit etmek zorundayım, tekrardan aradım hastayı. İşte kolunun kırık olduğunu ve yürüdüğünü söyledi. Bulunduğunuz yerde kalın ’Niçin ilerliyorsunuz’ dediğimde, soğuktan etkilenmemek için yürüdüğünü söyledi. Ben de hastaya ambulans gönderdim. Yalnız hastayı tam vaka olarak değerlendiremedim.

Çünkü konuşmalarında bir yanılgı vardı. Ben bunu ekibin doktoruna ilettim. Sonra gittiler baktılar ’Kaza yaptığını söylüyor ama olay yerinde değiliz’ dediler. Vatandaş gerçekten ambulansı boş yere kullanmış. Bunu daha sonra hastaneye geldiğinde anladık. Çünkü bir davası varmış, davaya yetişmek için saat 05.30-06.30 civarlarında ambulansı kullanarak kaza yaptım diyerek Erbaa’ya gelmiş" dedi.

İNTİHARCI ARAMIŞ


Bir başka ihbarla ilgili de konuşan Çoraklı, "Bir kişi arayarak yan tarafta silah sesini duyduğunu belirterek ambulans talebinde bulundu. Ben gidip ’Bakar mısın kim intihar etti’ dediğimde ’Bakamam yan binada’ diye belirtti. Daha sonra ambulans çıkarttık. Ekiplerimiz olay yerine gitti, polis ekiplerini de yönlendirdik. Ama bulamadı.

İşte o binaya girmiş ekiplerimiz, yalnız oradakiler burada bir şey yok diyerek ekiplerimizi geri gönderiyor. Sonra benim aklıma geldi, ’Bu vatandaş intihar mı edecek’ diye. Sonra o vatandaşı aradığımda telefonuna ulaşılamıyordu. Gerçekten beni arayan o kişi beni aradıktan sonra intihar etmiş" diye konuştu.

Mustafa TURAPOĞLU/ TOKAT,(DHA)