Gündem ADSL için telefon şart değil!

ADSL için telefon şart değil!

Paylaş
ADSL için telefon şart değil!

Görme engelli avukatın tüketici lehine kazandığı hukuk zaferi

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Eskişehir Şube Başkan Yardımcısı görme engelli avukat Suat Kadan, ADSL hattı ile birlikte kendisine verilen sabit telefon hattının iptali için yerel mahkemenin verdiği kararın Yargıtay tarafından onandığını söyledi. Kadan, “Bu kararla artık ADSL hattı alana telefon dayatılmayacak. İsteyen sadece ADSL hattı alabilecek” dedi.

Haberin Devamı

Avukat Suat Kadan geçen yıl Türk Telekom’a ADSL hattı için başvurduğunu belirterek, aldığı ADSL’nin yanında kendisine telefon hattı verildiğini söyledi. 5 gün sonra telefon hattının iptali için tüketici mahkemesi konumunda olan Eskişehir 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtığını kaydeden Suat Kadan, mahkemenin 9 Kasım 2009 tarihinde davayı kabul ederek, telefon hattı aboneliğinin iptali kararı verdiği belirti.

Eskişehir 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği kararın 31 Mayıs 2010 tarihinde Yargıtay 13’üncü Hukuk Dairesi tarafından onandığını açıklayan avukat Suat Kadan, bunun Yargıtay tarafından verilen ilk karar olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

“Yargıtay 13’üncü Hukuk Dairesi artık internet ve sabit telefon aboneliğinin ayrı ayrı yapılacağını hükmetti. Bu Türkiye’de bugüne kadar yüksek mahkemenin vermiş olduğu ilk ve tek karar. Tüketicinin gözü aydın. Bu tarafımca şahsıma ait internet ve telefon aboneliği için açılmış bir davaydı. Yerel mahkemece kabul edildi ve Yargıtay onayarak tüm mahkemeleri bağlayıcı bir karar aldı. Artık Tüketici Kanunun 5’inci Maddesine aykırı uygulamaya son verildi. Bundan sonra internet abonesi olmak isteyenler sadece internet abonesi olacak, kendilerine telefon aboneliği dayatılmayacak. Bu tür konularda daha önce tüketici hakem heyetlerine başvuruluyordu. Ben direk olarak tüketici mahkemesine başvurdum. Mahkeme bilirkişi incelemesi de yapmadı. Çünkü ben daha önce başka davalardaki bir bilirkişi raporunu mahkemeye sundum. Bu da masrafı ortadan kaldırdı. Mahkemenin lehime verdiği kararı Yargıtay onadı. Bundan sonra isteyen tüketici sadece internet alabilecek. Daha önce internet alırken kendilerine telefon verilen tüketiciler isterlerse telefon aboneliğini Türk Telekom’a başvurarak Yargıtay’ın verdiği kararı emsal gösterip iptal ettirebilecekler.”

Haberin Devamı

Eyüp KELEBEK/ESKİŞEHİR, (DHA)