Advertorial Barınma sorunu çelik konstrüksiyon evlerle çözülecek
Sponsorlu

Barınma sorunu çelik konstrüksiyon evlerle çözülecek


Paylaş
Barınma sorunu çelik konstrüksiyon evlerle çözülecek

Konut açığı nedeniyle kira rayiçlerinin çok yüksek seyrettiği şu dönemde oluşan barınma sorunu çelik konstrüksiyon evlerle çözülecek. Devletin deprem bölgesindeki köy evlerinin inşasında çelik evlerin kullanılacağının açıklanması modele ilgili iyice artardı. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Karmod Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çankaya, güvenli çelik evlerin hızlı inşa süresi avantajıyla barınma sorununun çözümünü büyük ölçüde kolaylaştıracağını vurguladı.

Gelişmiş Avrupa ülkelerinde konutta yoğun kullanıma sahip çelik evlerin Türkiye’nin de gündemine girmesinin sevindirici olduğunu belirten Mehmet Çankaya şu açıklamalarda bulundu: “Doğusundan batısına neredeyse her yeri deprem fay hatları üzerine kurulu bir coğrafyada bulunan ülkemizde güvenli konutların inşa edilmesi hayati öneme sahip. Çelik ev güvenli yapı modelinin yanı sıra hızlı üretim ve yerinde hızlı kurulum gibi önemli avantajlara sahip. Üstelik diğer konut modellerine göre çok daha az bütçelerle inşa edilebiliyor. Hızlı kurulumla birlikte üretim ekonomisiyle konut finansmanının karşılanmasını da kolaylaştırıyor. Çelik konstrüksiyon konut modelinin kullanımıyla özellikle depremle oluşan barınma sorunu çok daha hızlı ve güvenli bir şekilde çözümlenebilecek. 2+1, 3+1, 4+1  ve üzeri belirlenmiş daire tiplerinde çelik evlerin üretimi modern teknolojili fabrikalarda çok hızlı biçimde gerçekleştirilebiliyor. Evi oluşturan tüm malzemeler sahaya sevk edilerek uzman ekiplerce başka malzemelere ihtiyaç duyulmadan çok kısa zamanda kurulum yapılabiliyor. Bu yöntemle binlerce konut günler içerisinde inşa edilerek oturuma hazır hale getirilebiliyor.”

Çelik evleri güvenli kılan çelik konstrüksiyon sistem

Depreme güvenli konut modeli sunan çelik evi güvenli hale getiren ayırıcı özellik yapının genelinde çelik konstrüksiyon sistemlerin kullanılması. Geleneksel mimarideki konutlarda kullanılan beton ve demirin yerini bu konut modelinde çelik konstrüksiyon sistemler alıyor. Çelik evlerdeki taşıyıcı sistemler, duvar blokları, çatı makas sistemleri tamamen çelik konstrüksiyon malzemeler kullanılarak üretiliyor. Üretim cıvata somun ve geçmeli sistem kullanımıyla gerçekleştirildiğinden kaynak gibi uygulama hata riski yüksek işlemler geride bırakılmış. Bu sistemde bina yükünde sadece taşıyıcı direkler değil aynı zamanda duvar bloklarının tamamı da görev alıyor. Taşıyıcı direkler ve duvar çelik bütünlüğü çelik sistem çatı makaslarıyla birleşerek güvenli çelik evleri oluşturuyor.

Hızlı üretimli çelik ev konut arzını artırıyor

Çelik evlerin üretimi yeni nesil teknolojili makinelerin kullanımıyla modern tesislerde gerçekleştiriliyor. Mehmet Çankaya çelik evlerin hızlı üretimiyle ilgili şu bilgileri veriyor: “Çelik evin üretim hızı henüz proje aşamasında şekilleniyor. Prefabrik yapı sektöründe üretimi gerçekleştirilen çelik konut tasarımı özel yazılım programların kullanımıyla yapılıyor. Bu programların temel özelliği üretimdeki makine hatlarıyla tam entegrasyona sahip olmaları. Üretimi hızlandıran temel detay da burada gizli. Programda uzmanlarca tasarlanan evin aynı ortamda yapı güvenliği statik hesaplamaları yapılıyor. Yine aynı programda mekanik tesisat projeleri hazırlanıyor. Test aşamaları tamamlanan ev son kontrollerle üretime hazır hale geliyor. Üretimdeki çelik konstrüksiyon malzemelerin tamamı projedeki detaylarla birebir özellikte teknolojik makinelerde şekilleniyor. Tasarım ve üretimdeki program entegrasyonu üretimin kusursuz biçimde gerçekleştirilmesini sağlıyor. Diğer bant hatlarında kapı, pencere ve tesisat malzemeleri gibi detayları hazırlanan ev kısa zamanda sevke hazır hale getiriliyor. Teknolojiye dayalı üretimle kısa zamanda onlarca konutun üretimi tamamlanabiliyor.”

Karmod, prefabrik ev ve konteyner talebinde yoğunluk yaşıyor: kdv indirimi son günlerde ilgiyi artırıyor

Karmod, prefabrik ev ve konteyner piyasasında, ay sonu itibarıyla sona erecek olan yüzde 1'lik KDV indirimi sebebiyle büyük bir talep artışı yaşıyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çankaya'ya göre, bu düşük KDV oranı müşterilerin ilgisini çekiyor, özellikle deprem bölgelerinden gelen vatandaşlar bu fırsattan yararlanmak istiyor.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında alınan bir kararla, olağanüstü hal ilan edilen illerde prefabrik yapılar ve konteynerler için belirlenen bu düşük KDV oranı, yıl sonuna kadar geçerli olacak. Bu uygulama, afetzedeler ile belirli kurum ve kuruluşlara büyük bir destek sağlıyor.



Türkiye’nin her yerinde hızlı kurulum avantajı

Üretimi tüm malzemeleriyle fabrika tesislerinde tamamlanan çelik evin sahada sadece kurulumu yapılıyor. Diğer konut modellerinde sahada devam eden üretim çelik evde yerine sadece kuruluma bırakıyor. Çelik evlerin hızlı kurulumuyla ilgili Mehmet Çankaya şu bilgileri veriyor: “Modern tesislerde üretimini tamamladığımız çelik evlerimiz Tıra yüklenerek Türkiye’nin her bölgesine kolayca sevk ediliyor. İnşa alanında farklı malzemelere ihtiyaç duyulmadan uzman ekiplerimizce kurulum yapılıyor. Kurulum için konut projesine uygun hazırlanmış zemin betonunun bulunması yeterli oluyor. Çelik evi araçtan indirmekle işe başlayan ekip önce taşıyıcı direkler, sonrasında duvar bloklarının montajıyla işe koyuluyor. Çatı makasları ve örtüsü atılırken diğer yandan ekibin bir bölüme projeye göre elektrik ve su tesisat uygulamaları gerçekleştiriyor. Çelik konstrüksiyon aşaması sonrası iç ve dış kaplama ve yalıtım uygulamaları yapılan ev kapı ve pencereleri de takılarak ön kurulum tamamlanıyor. Sonrasında iç şap ve ıslak zemin fayans, parke uygulamaları yapıldığında boya işçiliği başlıyor. Çelik evin iç ve dış boyası yine firma ekibimizce yapılıyor. Boya işlemi sonrası çelik ev oturuma hazır halde teslim ediliyor.”

Enerji tasarrufu için çelik ev

Çelik evlerde temel yalıtım malzemesi olarak çelik konstrüksiyon aralarına taş yünü ve mineral yün uygulamaları yapılıyor. Bu uygulamaların üzeri nem bariyeri, ısı köprüsünü önleyici M profil uygulaması, OSB kaplama gibi ekstra uygulamalarla destekleniyor. Çelik konstrüksiyon ev yalıtım uygulamaları sonrası iklimlendirme açısından mükemmel seviyeye yükseliyor. En soğuk gecelerde bile evin içi en az enerji harcamasıyla kolayca ısınıyor. Kullanıldığı uzun yıllar enerji harcamalarından tasarrufla çelik ev bütçelere kazanç sağlıyor.

Ticari işyerlerinde son dönemde ofis konteyner modelinin kullanımının yaygınlaştığından da bahseden Mehmet Çankaya: “Güvenli çelik evler barınma sorununa hızlı çözüm getirirken ofis konteyner yapılarıyla da ticari iş yerlerini açmayı kolaylaştıran çözümler sunuyoruz.” dedi.

İlandır