Ekrem Sarısu Af kanunu, kapanan işyerlerinin 50 lirayı aşmayan prim borcunu siliyor
HABERİ PAYLAŞ

Af kanunu, kapanan işyerlerinin 50 lirayı aşmayan prim borcunu siliyor

Soru: Af kanunuyla, kapanan işyerlerinin prim borçlarının silineceğini duyduk. Bu doğru mu? Af kanunundan önce kapanan işyerlerinin ödeyemedikleri prim borçları silinecek mi? Burhan SEVİM Cevap: Duyumunuz maalesef doğru değil. Af kanunu ile kapsamdan çıkarılan işyerlerinin, takip masrafına değmeyecek tutardaki prim borçlarının silinecek olması, duyumunuza ilişkin söylentilere yol açıyor olabilir. 5510 sayılı Yasa kapsamından çıkarılan işyerine ait olup, tamamının ödeme süresi 31 Temmuz 2010 veya daha öncesi bir tarihe ilişkin olduğu halde ödenmemiş olan - sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezaları asılları toplamı 50 lirayı aşmayan alacaklar ve

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

- tutarına bakılmaksızın bu alacaklara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı gibi feri alacaklar, - aslı ödenmiş olan feri alacaklardan tutarı 50 lirayı aşmayan alacakların tahsilinden vazgeçilecek. Yani silinecek. Kapanan işyerlerinin belirttiğimiz tutarı aşmayan prim borçları ve gecikme cezası ile gecikme zammı borçları silinecek. Kapanan işyerlerinin, belirttiğimiz tutarları aşmayan prim borçlarının tamamının silinmesi söz konusu değil.

Geçimi genel sağlık sigortalısı tarafından sağlanan anne ve baba sağlık yardımı alacak

Soru: İşsizim. Genel sağlık sigortasına kayıt olsam eş ve çocuklarımın, üstümden sağlık yardımı alacağını öğrendim. Ancak, anne ve babamın da üstümden sağlık yardımı alıp alamayacağınızı, öğrenemedim. Herkes farklı bir şey söylüyor. Genel sağlık sigortasına girdiğimde anne ve babam da sağlık yardımı alabilir mi? Cuma Cevap: Mevcut uygulamada geçimi 4/a (SSK) tarafından sağlanan anne ve baba sağlık yardımı alabilirken, af kanunu ile yapılan yeni düzenlemeyle, geçimi ‘genel sağlık sigortalısı’ tarafından sağlanan anne ve baba sağlık yardımı alabilecek. Af kanunu yürürlüğe girdikten sonra, genel sağlık sigortalısı olmanız halinde, geçimini sağladığınız anne ve babanız sağlık yardımı alabilir.

50 yaşı doldurmanız gerek

Soru: 1965 doğumluyum. 1 Mart 1988’de tarım Bağ-Kur’una kaydoldum. Primlerimi aksatmadan ödüyorum. Ne zaman emekli olurum? Mehmet FİLİZ Cevap: 25 yıl prim ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 1 Mart 2013’e kadar ara vermeden prim ödeyerek, toplam ödemenizi 25 yıla tamamlamanız şartıyla, 2015’te 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi 1 Mart 1988’den önce yapmışsanız borçlanmanız halinde, 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Memur emeklisinin de aylığı haczedilemez

Soru: Memur emeklilerinin de nafaka ve prim borçları dışında kalan aylıklarına haciz konabilir mi? Yusuf TASLAK/Amasya Cevap: Memur emeklilerinin aylıklarına da nafaka ve prim borçları dışındaki borçlar için, emeklinin muvafakati olmadan haciz konamaz. Muvafakatiniz olmadan emekli aylığınıza haciz konmuşsa, haczin kaldırılması için bulunduğunuz yerdeki icra hakimliğine ‘haczedilemezlik şikayeti’nde bulunun.

100 gün askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru: 9 Ekim 1969 doğumluyum. Mart 1993’ten Kasım 2007’ye kadar Bağ-Kur’a prim ödedim. Ekim 2007’den beri SSK’lı olarak çalışıyorum. Askerliğimi borçlanmalı mıyım? Ne zaman emekli olabilirim? Dükkan açsam tekrar Bağ-Kur’a döner miyim? Mehmet GÜL Cevap: Altı ay daha sigortalı çalışarak Kasım 2007’de başladığınız SSK’lı çalışmanızdaki prim ödemenizi 1260 güne tamamlamanız halinde, 4/a’da (SSK) emekli olmak için 5675 gün prim ve 54 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemenizi 1260 güne tamamladıktan sonra prim ödemeseniz de 9 Ekim 2023’te emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihiniz olan 1 Mart 1993’ten önce yapmışsanız, 100 gününü borçlanarak, 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün. 100 gün borçlanma bir yıl erken emekli edeceğinden borçlanmanızda fayda var. Ara vermeden sigortalı çalışmanızı devam ettirdiğiniz sürece dükkan açsanız da Bağ-Kur’a dönmezsiniz.

Haberin Devamı

610 gün olan prim eksiğinizi istediğiniz statüde ödeyebilirsiniz

Soru: 1963 doğumluyum. 11 Ocak 1983’te SSK’lı oldum. 114 gün çalıştım. 63 ay isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödedim. 17 Temmuz 2010’a kadar 1913 gün aktif sigortalı olarak çalıştım. 18 ay askerlik borçlanmamı yatırdım. 17 Temmuz 2010’da işten ayrıldım. Daha 21 ay prim yatırmam gerekiyor. SSK’dan emekli olmak istiyorum. 1) 21 ay tarım Bağ-Kur’u yatırıp SSK’dan emekli olabilir miyim? 2) İsteğe bağlı sigortalı olarak devam mı etmem gerekiyor? 3) Yoksa aktif sigortalı olarak mı çalışmam gerekiyor? Mehmet ÇETİN Cevap: 1) Prim eksiğinizi, 21 ay tarım Bağ-Kur’a prim ödeyerek, SSK’dan emekli olabilirsiniz. 2) 21 ay prim eksiğinizi isteğe bağlı sigortaya da ödeyebilirsiniz (isteğe bağlı da Bağ-Kur’a sayılıyor). 3) Kalan prim eksiğiniz 1260 günden az olduğundan, prim eksiğinizi sigortalı çalışarak tamamlamak zorunda değilsiniz.

SGK sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumları borçlandırmıyor

Soru: 1974 doğumluyum. 1 Nisan 1990’da SSK’lı oldum. 1000 gün prim ödedim. 1996’dan 2010’a kadar prim yatırılmadı. 2 çocuğum var. Doğum borçlanması yapabilir miyim? Ne zaman emekli olabilirim? TURAN Cevap: Kanunda açık hüküm olmamasına rağmen, SGK sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumları borçlandırmıyor. Bu nedenle, doğum borçlanması yapabilmek için doğumlarınızı 1 Nisan 1990’dan sonra yapmış olmanız gerekiyor. Ayrıca doğum tarihleriniz sonrasındaki iki yıl süresince prim ödememiş olmanız lazım. Bu şartları taşıyorsanız, iki doğumunuz için de borçlanma yaparak 1440 gün kazanabilirsiniz. 20 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. 5375 gün prim ödemeniz şartıyla, 46 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder