Ekrem Sarısu Af kanununa göre faturasız mallar kayıtlara alınabilecek
HABERİ PAYLAŞ

Af kanununa göre faturasız mallar kayıtlara alınabilecek

Soru: İşletmede bulunan faturasız malların aftan yararlandığı doğru mu? M. ÇETİN Cevap: Duyumunuz doğru. Af kanununda, işletmelerin stoklarında bulunan ancak kayıtlarında yer almayan faturasız emtianın (malın) işletme kayıtlarına alınmasına olanak veren düzenleme yer almaktadır. Kanun yayımlandıktan sonra 3 ay içinde işletmenizde bulunan faturasız malların bir envanter listesini çıkarıp, rayiç değeri (günlük alım satım değeri) üstünden vergi dairesine beyan edip işletme kayıtlarınıza alabileceksiniz.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bilanço esasına göre defter tutuyorsanız, aktifinizi kaydettiğiniz emtia için pasifte özel karşılık hesabı açacaksınız. Emtia için ayrılan karşılık, ortaklarınıza dağıtılması veya işletmenin tasfiye edilmesi halinde, sermayenin unsuru sayılacak ve vergilendirilmeyecek. İşletme hesabı esasına göre defter tutuyorsanız, emtiayı defterlerin gider kısmına, satın alınan mal olarak kaydedeceksiniz. Beyan edeceğiniz, - Yüzde 18 oranında Katma Değer Vergisi’ne (KDV) tabi emtia bedeli üzerinden yüzde 10, - Yüzde 8 oranında KDV’ye tabi emtia bedeli üzerinden yüzde 4, - Yüzde 1 oranında KDV’ye tabi emtia bedeli üstünden yüzde 0.5 KDV hesaplayarak, ayrı bir beyanname ile sorumlu sıfatıyla, sonraki ayın 23’üncü günü mesai saati sonuna kadar beyan edeceksiniz. - Hesaplanan KDV’yi beyanname verme süresi içinde ödeyeceksiniz. - Emtia üzerinden ödenen KDV’yi genel esaslara göre hesaplanan KDV’den indirim konusu yapabileceksiniz. - Bu emtia için belgesiz mal bulundurma gerekçesiyle Maliye tarafından cezalı işlem yapılmayacak. - Vergi dairesine bildirilen malların satış bedeli, bunların deftere kaydedilen değerinden düşük olamayacak.

Bağ-Kur’da emeklilik şartlarını prim ödeme günü belirliyor

Soru: 29 Temmuz 1965 doğumluyum. 19 Temmuz 1980’de SSK’lı oldum. 208 gün primim var. 25 Ocak 1988’den beri Bağ-Kur’luyum. 4 yıldır prim ödeyemiyorum. Bağ-Kur primimi aftan yararlanıp ödeyeceğim. Ne zaman emekli olabilirim? 1980’deki sigorta başlangıcım bana fayda getirir mi? MUSTAFA ATA Cevap: 25 yıl prim ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Haziran 2012 sonuna kadar ara vermeden prim ödeyerek toplam ödemenizi 25 yıla tamamlamanız şartıyla 29 Temmuz 2015’te emekli olabilirsiniz. 1980 başlangıcınızın Bağ-Kur’a faydası yok. Çünkü, Bağ-Kur’da başlangıç değil, prim ödeme önemli.

Haberin Devamı

Kurumun gönderdiği hastaneden rapor alın

Soru: 5500 gün primim var. 1 Temmuz 2010 tarihli yüzde 50 psikolojik engelli rapora sahibim. Bir yıl süreli üçüncü derece vergi indirimi verdiler. Emeklilik dilekçemi verdim. Bir yıl sonra muayeneye tabi tutacaklar. Sağlık kurulu tekrar vergi indirimi raporu vermezse emeklilik durumum ne olur? Erken emeklilikten yararlanabilir miyim? Cavit EMRE Cevap: Vergi indirimi alan engellilere tanınan haktan yararlanarak emekli olmak istiyorsanız, SGK’nın gönderdiği hastaneden en az yüzde 40 engelli raporu almanız gerekir. Aksi halde engelli hakkıyla emekli olamazsınız.

Yaş haddinden daha erken emekli olursunuz

Soru: 2 Haziran 1964 doğumluyum. 2 Mart 1981’de SSK’lı oldum. 2170 gün prim ödedim. Sigorta başlangıç tarihim askerliğimden öncedir. 18 ay askerlik yaptım. Askerliğimin 540 gününü ödersem ne zaman emekli olabilirim? 3600 günden emekli olabilir miyim? Tamer EFE Cevap: 25 yıl sigorta, 5075 gün prim ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Askerlik sürenizi borçlandıktan sonra, 2365 gün daha prim ödeyip, toplam ödemenizi 5075 güne tamamladığınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerlik sürenizi borçlandıktan sonra, 890 gün daha prim ödeyerek toplam ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla 2 Haziran 2014’te yaş haddinden emekli olmanız mümkün. Bu seçenek daha avantajlı.

Haberin Devamı

Ablanızın aldığı aylık ‘dul aylığı’

Soru: Ablamın kocası üç yıl önce vefat etti. Ablam dul. İlköğretim ve lise öğrencisi iki kız, iki oğlan olmak üzere dört tane çocuğu var. Kocasından 650 lira emekli maaşı alıyor. Evi ve hiçbir geliri yok. Dul maaşı alabilir mi? Dul maaşı alabilirse nereye başvurması gerekiyor? Esma YOLDAŞ/ Tekirdağ Cevap: Yasada ölüm aylığı olarak adlandırılan aylık, toplumda dul aylığı, çocuklara bağlanan ölüm aylığı da yetim aylığı olarak adlandırılıyor. Ablasının vefat eden kocasından aldığı aylık, zaten dul aylığıdır. Ablanız kocasından dolayı başka aylık alamaz.

Af kanunu, su borçlarını da kapsıyor

Soru: Belediyelere olan su borcu aftan yararlanacak mı? Selahattin Cevap: Belediyelere olan su tüketim borçları da torba yasa kapsamında. Su borçları da af kanununun sağladığı avantajlardan yararlanarak ödenebilecek.

Bağ-Kur’a 1988 yılından kayıt yaptıramazsınız

Soru: 1 Nisan 1972 doğumluyum. Kurduğumuz şirketten dolayı 1988 yılı Bağ-Kur başlangıcım olması gerekirken, 1996 olarak görünüyor. Normalde Bağ-Kur’a kaydım yapılmamış herhalde. Ama şirkette ismim geçtiği için başlangıç tarihim o zamandan geçerli olur mu? Bunu belgeleyebilir miyim? Şu anki Bağ-Kur hizmetim 12’nci basamaktan terk. 10 yıl 4 ay 19 gün olarak görünüyor. SSK başlangıcım 1995 ve 503 gün primim var. 1988 başlangıç sayılırsa, 1992’de askere gittim, 19 ay askerlik yaptım. Nasıl emekli olabilirim? Selçuk KARAMAN Cevap: Bağ-Kur’a 1 Ekim 2010’dan önceki dönem için tescil ve kayıt mümkün değil. 1988’den Bağ-Kur’a kayıt yaptıramazsınız. Bağ-Kur başlangıç tarihiniz 4 Ekim 2000 olmalı. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, 25 yıl sigorta ve 57 yaş şartlarına tabi olursunuz. Ağustos 2022’ye kadar ara vermeden prim ödeyerek 1 Nisan 2029’da emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur’u kapatıp, sigortalı bir işte çalışarak 1260 gün prim öderseniz SSK’da 25 yıl sigorta, 5675 gün prim ve 54 yaş şartlarına tabi olursunuz. 1260 günden sonra prim ödemeseniz de 1 Nisan 2026’da emekli olabilirsiniz. Hem daha az prim ödediğinizden hem de daha erken emekli olduğunuzdan, bu seçenek daha avantajlı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder