Bilal Emin Turan 'Af'ta hak yanmasın
HABERİ PAYLAŞ

'Af'ta hak yanmasın

Haberin Devamı

Vergi ve prim borcunu af kapsamında yeniden yapılandıranların hak kaybına uğramaması için ilk iki taksiti zamanında ve tam ödemesi gerekiyor. İlk taksitte süre 5 Eylül'de bitti. İkinci taksit için ise son 15 gün...

Son iki yılda üst üste çıkarılan iki af yasasıyla hem vatandaşın vergi ve prim borcunu ödemesine imkan tanındı hem de devlet tahsilatlarını artırdı. Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın verdiği bilgiye göre; son yapılandırmalarla devlet 27 milyar lira gelir elde etti. Yine bu kapsamda yaklaşık 138 milyar lira kamu alacağı yeniden yapılandırıldı.

SÜRESİNDE VE TAM ÖDEME


'7020 sayılı yasa' olarak son af yasası kapsamında borçlarını yapılandırmak için vergi dairelerine ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) 2 milyondan fazla başvuru geldi. Başvuru kadar borçların taahhüt edilen zamanda ödenmesi çok önemli. Özellikle ilk iki taksitin... İlk iki taksit borçları süresinde ve tam ödenmezse, hiç yapılandırılmamış varsayılacak ve baştaki borca geri dönülecek.

EN KRİTİK TARİH


Yapılandırılan vergi borcunun ilk taksiti için son ödeme günü 31 Temmuz olarak belirlenmişti. Araya Kurban Bayramı tatili girince süre 5 Eylül'e uzatılmıştı. İkinci taksitin ise 2 Ekim akşamına kadar ödenmesi şart. Ödemeler, Maliye'nin 'gib.gov.tr' internet sayfasından, anlaşmalı bankalardan veya vergi dairelerinden yapılabiliyor.

BİR ŞARTI DAHA VAR


Hakkın yandığı bir durum daha var. İlk iki taksit eksiksiz ve zamanında ödense dahi bir takvim yılında 2'den fazla taksiti ödemeyen de hakkını kaybediyor. Ayrıca, taksit ödemeleri devam ederken, sigorta primlerini 2 aydan fazla geciktiren ya da eksik ödeyen sigorta borçlusunun da hakkı yanıyor. Taksiti 5 liraya kadar eksik yatıran hak kaybına uğramıyor.

HACİZ VARSA NE OLACAK?


Borçtan dolayı, ev, araba, işyeri veya arsa gibi taşınır ve taşınmazı üzerinde haciz olanlar, yapılandırma kapsamında ödeme yaptıkça, bu hacizden kurtulacak. Alınan teminatlar da yapılan ödeme kadar iade edilecek. Peşin ödemeyi seçenler borcun tamamını öderse haciz tümüyle, taksiti seçenler ilk taksiti ödemesi halinde ödenen tutar nispetinde kaldırılacak.

İLK AFTA DÖRDÜNCÜ TAKSİT


Geçen yıl çıkarılan af yasası 6736 sayılı yasa olarak biliniyor. Bu yasa kapsamında vergi borçlarının ilk taksiti 30 Kasım 2016'ya kadar ödenecekti. Ancak 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrası yaşanan sıkıntılar nedeniyle süre ilk iki taksit için 31 Mayıs 2017'ye, üçüncü taksit için 31 Temmuz'a uzatılmıştı. 4'üncü taksit de 2 Ekim'e kadar ödenecek.

31 Mayıs'a kadar ilk iki taksiti ödeyenler, 4'üncü taksiti zamanında ödeyemezse yapılandırması bozulmayacak. Çünkü yasa, ilk 2 taksitin zamanında ve tam ödenmesini zorunlu kılıyor. Ama bir takvim yılın içinde ikiden fazla taksit aksatılmamalı. Beşinci taksit ödemesi 30 Kasım'da, altıncı taksit son ödemesi ise 31 Ocak 2018 olacak.


TAKSİTİ MASA BAŞINDAN 9 ADIMDA KOLAYCA ÖDEYİN


1- İnternetten ödemeyi tercih ettiyseniz önce 'gib.gov.tr' adresine girin.
2- Açılan sayfanın en altında yer alan 'Borç Sorgulama ve Ödeme' seçeneğindeki '7020 borcu'unu tıklayın.
3-'TC Kimlik No ile Giriş' butonuna basın.
4-Çıkan sayfada TC Kimlik Numarasını, doğum tarihini, anne kızlık soyadının istenen harflerini, çocuk ya da eşlerden birinin TC Kimlik Numarasını ve güvenlik kodunu girin.
5-Açılan sayfada üstte yapılandırılan borç seçeneğine tıklayın.
6-Yapılandırdığınız borcun karşısında 'Defaaten (peşin)' ve 'Taksitle' seçeneği yer alacak.
7-Ödemeyi yapmak istediğiniz seçeneği tercih edin.
8-Açılan sayfada kredi kartıyla ilgili istenen bilgileri girip 'Ödemeyi Yap' seçeneğine basın.
9-Ödemeden sonra borç otomatik düşüyor.



Sıradaki haber yükleniyor...
holder