Dünya Afganistan savaşı 10 yaşında

Afganistan savaşı 10 yaşında

Paylaş
Afganistan savaşı 10 yaşında

ABD bombardıman uçaklarının 7 Ekim 2001'de başkent Kabil'e bombaları bırakmasıyla başlayan Afganistan Savaşı bugün 10 yaşına girdi

Çokuluslu gücün bir çıkış stratejisi arayışında olduğu, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai hükümetinin ise Taliban ile müzakereler yürüttüğü bir dönemde 10. yaşına giren savaşın ikinci ayında Taliban rejimi düşmüştü.

Ancak 9 yıl geçtikten sonra, 11 Eylül saldırısını düzenleyenlerin izini sürmekten başka birşey olmaması beklenen savaş içinden çıkılmaz siyasi-askeri bir soruna dönüşmüş durumda.

Geçen 9 yılda uluslararası kuvvet askerlerinin sayısı 10 katına çıkarken, Afganlar başkan ve milletvekillerini seçmek için 4 kez sandığa gitti, ülkeye milyarlarca dolar uluslararası yardım yağdı, ancak son 3 yılda direniş yayıldı ve yoğunluk kazandı.

Ayrıca hem uluslararası güç bünyesindeki askerlerin hem de sivillerin ölümleri rekor düzeye ulaştı.

Karzai iş ve para karşılığında silah bırakan Taliban militanlarına yönelik planını uygulamaya koymuş bulunuyor ve savaşın 10 yaşına girdiği bugün resmen Yüksek Barış Konseyi’ni açarken de, Afgan topraklarına barış getirmek için her vilayet, her kasaba ve her köyden çaba beklediğini söylüyor.

Haberin Devamı