Dünya Afganistan'a OMLET!

Afganistan'a OMLET!

Paylaş
Afganistan'a OMLET!

Türkiye Afganistan'daki ISAF kuvvetlerine, yaklaşık 50 kişilik Askeri Güç Eğitim Timi (OMLET) ve Polis Gücü Eğitim Timi (POMLET) katkısı yapacak

Amerika Başkanı Barack Obama, Afganistan’a 30 bin Amerikan askeri daha göndereceğini açıklamış ve bölgedeki uluslararası güç olan ISAF’a katkıda bulunan ülkelere de asker gönderme çağrısı yapmıştı. Bu çağrıya 25 ülke olumlu yanıt verdi. NATO üyeleri ve ortakları Afganistan’a 7 bin askerlik ek güç gönderecek. Afganistan’da ‘tetiğe basmama’ politikası izleyen Türkiye ise bu grupta yer almıyor. Dün Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları toplantısında Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin muharip güç göndermeme konusundaki tavrında değişiklik olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

3 TİM GÖNDERİLECEK

SAF’ta 700 kadar askeri bulunan ve geçen ay Kabil Bölge Komutanlığı’nı devralması üzerine bu sayıyı yaklaşık 1750 askere çıkartan Türkiye, bölgeye iki Polis Eğitim Timi (Police Operational Mentoring Liasion Team/POMLET) ve bir Askeri Güç Eğitim Timi (OMLET) gönderme kararı aldı. Bu timlerde yer alan asker sayısı görev verilen bölgeye bağlı olarak 12-16 arasında değişiyor. Bu da Türkiye’nin muharip niteliği olmayan 50 dolayında jandarma ve askeri Afganistan’a göndermesi sonucunu doğuruyor.

‘DAHA ÖNEMLİ KATKI’

Türkiye iki kanallı bir yöntem izleyecek. Bir yandan Afganistan’a tim gönderirken diğer yandan da Afgan subayları Türkiye’de eğitecek. Davutoğlu, “Bu katkılar belki askeri katkılardan çok daha önemli” dedi. Obama’nın çağrısı üzerine Afganistan’a en büyük asker katkısını İtalya (1000 asker), Gürcistan (923 asker) ve Polonya (600 asker) yapacak.

Haberin Devamı