Dünya Afrika Birliği'nden Fransa'ya kınama

Afrika Birliği'nden Fransa'ya kınama

Paylaş
Afrika Birliği'nden Fransa'ya kınama

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı, Fransa'nın Libyalı isyancılara havadan silah yardımı yapmasını 'tehlikeli ve tüm bölgeyi riske atan bir adım' diyerek kınadı

Fransa ordusu, Libya'da Mayıs ayı başlarında, dağlık batı bölgesindeki Berberi kasabalarında mücadele veren isyancılara hava yoluyla roket atar, makinelı tüfek ve ağır namlulu silahlar dağıttığı yönündeki haberleri dün doğrulamıştı. Afrika Birliği'nden Fransa’nın bu müdahalesine tepki geldi.

Haberin Devamı

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jean Ping bugün başlayacak Afrika Birliği zirvesi öncesi verdiği demeçte, Fransa’nın Libya’nın batısında Kaddafi güçlerine karşı savaşan isyancılara havadan silah ve mühimmat içeren paketeler dağıtmasını kınadı.

'FRANSA BM KARARINI İHLAL ETTİ'

Jean Ping, Fransa'nın bu müdahalesinin Libya'nın Somali benzeri bir duruma gelmesini sağlayabileceğini söyledi. Konuyla ilgili uzmanlar tarafından yapılan açıklamada ise Fransa'nın yaptığı bu yardımın, Libya'ya silah ambargosu koyan BM Güvenlik Konseyi kararına aykırı olabileceği de belirtildi.

'SİVİLLER İÇİN MÜDAHALE ETTİK'

Fransız ordu sözcüsü Albay Thierry Burkhard dünkü açıklamasında, Libya'daki operasyon sırasında sivillerin durumunun kötüleşmesi üzerine kendilerini savunabilmeleri için silah ve gıda yardımı yaptıklarını belirtmişti.

Haberin Devamı

İLK LE FIGARO AÇIKLAMIŞTI

Fransa'nın Libya'daki Kaddafi karşıtı güçlere yaptığı silah yardımı ilk olarak Le Figaro Gazetesi’nin Fransız Savunma Bakanlığı'ndan sızdırılan belgelere dayandırdığı haberinde ortaya çıkmıştı.

Fransa'nın Mayıs ayı başlarında sağladığı silah desteğini, Libya müdahalesinde beraber hareket ettiği müttefiklere haber vermeden yaptığına dikkat çeken gazetenin haberine göre, Fransa'nın sağladığı bu destek Trablus'un güneyindeki çatışmaların kaderini etkiledi ve isyancılara Kaddafi güçlerine karşı alan kazandırdı.

FRANSA BÖLGEDEKİ ETKİNLİĞİNİ ARTIRIYOR

Fransa'nın Libyalı isyancılara sağladığı askeri destekten önce, muhalif gruplara mühimmat yardımı yapan ülkeler Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'yle sınırlıydı. Fransız gazetesinin haberinde iddia edilen bir diğer nokta ise ülkenin batı bölgelerinde Fransızlar tarafından inşa edilen iki küçük havaalanı; Le Figaro, bu iki geçici havaalanına yapılan indirmeler sayesinde isyancı güçlerin Trablus'un güney bölgesinde mevzi kazandıklarını yazdı.

Fransa'nın isyancılara askeri yardım kararı, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Libyalı isyancıların komutanı General Abdülfetih Yunus arasında Nisan ortasında gerçekleşen görüşme sonrasında gerçekleşti.

Haberin Devamı

ÇİN VE RUSYA'DAN ELEŞTİRİ

Çin ve Rusya, NATO birliklerinin Libya'da 1973 sayılı Birleşmiş Milletler kararını aşan hamlelerde bulunduğu eleştirisinde bulundu. BM kararında ise, Libya operasyonunda sadece sivillerin korunmasıyla sınırlı tutuluyor.

(BBC TÜRKÇE)