Şirin Sever Afrika’ya tanık oldu sergi açtı
HABERİ PAYLAŞ

Afrika’ya tanık oldu sergi açtı

Haberin Devamı

Moda oldu, seyahat rotası olarak Afrika’yı seçenlerin sayısı her gün artıyor. İlginç, vahşi ve büyüleyici bir doğa tabii, çekiyor herkesi... Ünlüler de çok meraklı vahşi Afrika’ya, safari yapan yapana. Erkan Petekkaya, İskender Paydaş, Engin Altan Düzyatan ve daha pek çok ismin Afrika maceralarını sık sık sosyal medyalarından takip ediyoruz. Bu seyahatlerden anlamlı bir projeyle dönen kişi ise Engin Altan Düzyatan oldu…

53 FOTOĞRAF SERGİDE

Turist olarak gittiği Afrika topraklarından çok etkileniyor Engin Altan Düzyatan... İnsanların susuzluk çektiğini, hele bir kadının birkaç kova su için 70 km yol yürüdüğünü görünce, o insanların hayatına bir şekilde dokunmak istiyor. Büyük bir ekiple bölgeye sık sık gidiyor; vahşi doğayı ve hayvanları fotoğraflıyor. 4 yılın sonunda da bir belgesel ve yüzlerce fotoğrafla dönüyor. İşte bu fotoğraflar ‘Sen de Tanık Ol’ isimli sergiyle görücüye çıktı önceki akşam. Toplam 53 fotoğrafın yer aldığı sergiden elde edilecek gelir, Afrika’daki halka temiz su kaynakları sağlamak için kullanılacak.

Sergiyi gezdim; gerçekten müthiş fotoğraflar çekmiş Engin Altan Düzyatan. Kenya’da vahşi hayvanların yiyecek ve su bulmak için çıktıkları göç yolculuğu kareleri hele, çok çok etkileyici. Bir seyahatten böyle bir farkındalık çıkarmak, böyle anlamlı bir yardıma imza atmak ancak alkışlanır. Dilerim Engin Altan Düzyatan başka yardım projelerine de imza atar, başka farkındalıklar da yaratır.

İLK SATIN ALAN ŞAHAN

Cemiyet hayatının katıldığı sergi davetinde, fotoğrafların yüzde 90’ı satıldı. Geniş bir çevreye sahip olmanın en güzel yanı işte! Düzyatan’ın yakın arkadaşı Şahan Gökbakar mesela; fotoğraf satın alan lk isimlerden biriydi.

Fotoğrafların üç boyu vardı; küçükler 2 bin 500, orta boy olanlar 4 bin 500, büyükler ise 7 bin 500 dolara satıldı. Fotoğrafların kartpostalları ise 1000 TL idi. Engin Altan Düzyatan ile sohbet ettik. “Afrika halkının yüzde 53’ü temiz suya ulaşamıyor.

Her 10 çocuktan 3’ü kirli su yüzünden ölüyor. Bunları öğrenmek gerçekten yüreğimi dağladı ve bir şeyler yapmak istedim” dedi. Öküz başlı antilopların olduğu ‘Güç’ isimli kare en sevdiklerinden biriymiş.

“Bu antilopların yaşadığı yer çok ilginçti; onları çekmek çok zor, çok da zevkliydi” dedi. Neredeyse bütün vahşi hayvanları çektiğini, bir tek siyah gergedan göremediğini anlattı: “Zaten 100 tane civarında kalmış, onlara bir türlü rastlayamadık...”

DAHA İYİ BİR AFRİKA İÇİN...

Engin Altan Düzyatan’ın projesi, IDEA Universal isimli bir yardım kuruluşu sayesinde şekillenmiş biraz da... Nedir bu derseniz… Dünyanın en yoksul ülkelerinde temiz su, sürdürülebilir tarım, yenilenebilir enerji ve alternatif eğitim programları için çalışan bir sivil toplum kuruluşu.

Kuruluşun başında bulunan Hayri Dağlı, Afrika’yı görüp hayatı değişenlerden. Sondaj yapılarak çıkarılan temiz suyu güneş enerjisi ile her evine önüne kurulan çeşmelere dağıtıyorlar; tarım yapılmasını destekliyorlar, çocukları eğitiyorlar. Bu serginin geliriyle de, 100 bin kişinin faydalanacağı temiz su kaynakları hayata geçirilmiş olacak.

Orient Express lezzetleri

Orient Express (Şark Ekspresi), 4 Ekim 1883 yılındaki ilk yolculuğundan itibaren çok sayıda filme ve esere konu oldu malum... Agatha Christie’nin ‘Doğu Ekspresi’nde Cinayet’ romanı da pek meşhurdur.

Yıllar önce sinemaya uyarlanan bu hikaye, yeniden vizyonda. İstanbul’dan Paris’e giden lüks trende işlenen cinayetin çözülmesini anlatan filmin Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Penelope Cruz, Judi Dench’ten oluşan müthiş bir kodrosu var. Gel gör ki, filmin bir noktasında uyuyakalıyorsun! Neden? Çünkü aksiyon yok, sadece sorgu var, konuşma var. Ha bir de şahane kar manzaraları. Uyku modu biraz da bundan! Neyse…

Bu meşhur ‘Orient Ekspress’in menüsü kasım sonuna kadar Hilton Bomonti Otel’de olacak. Otelin ‘The Globe’ restoranı, bu efsane trenin ilk seferindeki menüsünü sunuyor misafirlere. Soğan çorbası, tütsülenmiş somon, deniz tarağı, kuzu eti ve biftekten oluşan bu menü, nostalji arayanlar için...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder