Gündem Afyon'da 12 bin el bombası toplandı

Afyon'da 12 bin el bombası toplandı

Paylaş
Afyon'da 12 bin el bombası toplandı

Afyonkarahisar Valisi, cephanelikte yaşanan patlamanın ardından bugüne kadar yaklaşık 70 havan mermisi ile 12 binin üzerinde patlamamış el bombası toplandığını açıkladı

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, 5 Eylül’de Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’nda meydana gelen patlama sonrası bölgede yapılan askeri mühimmat arama çalışmalarına ilişkin, "Ekiplerin çalışmaları sonucu bugüne kadar yaklaşık 70 havan mermisi ile 12 binin üzerinde patlamamış el bombası, mühimmat parçaları toplandı" dedi.

Haberin Devamı

Balkanlıoğlu, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı bomba uzmanı ekiplerin arazide sürdürdüğü askeri mühimmat arama çalışmalarını yerinde inceledi. Balkanlıoğlu, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, askeri mühimmat deposundaki patlamanın üzerinden yaklaşık 1,5 ay geçtiğini ve patlamanın tüm ülkede üzüntüye yol açtığını ifade etti.

Patlamanın etkisiyle askeri depodaki mühimmatın çevreye dağıldığını, bu mühimmatın kışlanın yakınındaki Ataköy ve Kışlacık köyüne kadar ulaştığını hatırlatan Vali Balkanlıoğlu, olay sonrası bomba uzmanı ekiplerin olay yerinde incelemelerini sürdürdüğünü bildirdi.

"Türkiye’nin farklı kentlerinden gelen yaklaşık 50 kişilik bomba uzmanı ve jandarma kriminal ekipleri, arazide tarama yaptı" diyen Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Jandarma ekipleri askeri bölge içinde, emniyet ekipleri ise askeri alan dışında çalıştı, yaklaşık 70 havan mermisi ile 12 binin üzerinde patlamamış el bombası, mühimmat parçaları toplandı. Fakat bizim endişemiz, patlamamış bombaların o basınçla ve hızla toprağa gömülmüş olmasıydı. Köy muhtarlarımız da bu yöndeki endişelerini dile getirdi. Biz de, vatandaşın can ve mal güvenliğini gözönünde tuttuk ve gerekli tedbirleri alarak, daha detaylı bir arama çalışması için Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’ndan tekrar kriminal ekip talebinde bulunduk."

Talep üzerine gelen ekiplerin bölgeyi 5 ayrı alana bölerek dedektörlerle titiz arama çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Balkanlıoğlu, 3 gündür devam eden çalışmalarda 105’lik olarak bilinen bir obüs mermisinin ve 70’e yakın el bombasının bulunduğunu aktardı.

Son bulunan obüs mermisiyle kayıp obüs mermisinin kalmadığını açıklayan Balkanlıoğlu, ekipler tarafından fark edilemeyen askeri mühimmatın halen olabileceği uyarısında bulunarak, "Vatandaşlar, böyle bir mühimmatla karşılaştıklarında hemen güvenlik güçlerine haber versinler, kesinlikle dokunmasınlar" diye konuştu.

Patlama sonrasından bugüne kadar, çevreye dağılan askeri mühimmatla ilgili ciddi bir olay ve yaralanma yaşanmadığını, yaşanmaması için de gerekli tedbirleri aldıklarını anlatan Balkanlıoğlu, ekiplerin bölgedeki çalışmasının bir süre daha devam edeceğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Afyonkarahisar’daki Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’nda 5 Eylül akşamı askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlamada 25 asker şehit olmuş, 8’i asker, 3’ü sivil 11 kişi yaralanmıştı.