Siyaset Ağaç yüzünden savaş çıkacaktı
Paylaş
Ağaç yüzünden savaş çıkacaktı

İsrail askerleri, görüş açılarını kapattığı gerekçesiyle bir kepçeyle sınırdaki telleri aşıp Lübnan topraklarında ağaç kesmeye başladı. İsrail ile Lübnansavaşın eşiğinden döndü

34 GÜN SAVAŞTILAR

İsrail ile Lübnan’daki Hizbullah örgütü arasında 2006’da çıkan ve 34 gün süren savaşta, 1200 Lübnanlı ile 160 İsrailli ölmüştü. Savaşın ardından Birleşmiş Milletler (BM) iki ülke arasındaki sınır bölgesine 12 bin kişilik barış gücü konuşlandırmıştı.

Uluslararası bölgede BM güçleriyle birlikte Lübnan Ordusu’na bağlı askerler de görev yapıyor. Savaştan dört yıl sonra dün İsrail ve Lübnan arasında çatışma çıktı.

HAVAN TOPU İDDİASI

Lübnan Ordusu’nun iddiasına göre, İsrail askerleri görüş açılarını kapattığı gerekçesiyle Lübnan topraklarındaki bir ağacı kesmeye çalıştı.

Ağacın kesilmesini engellemek için havaya ateş açan Lübnan askerlerine, İsrail Ordusu havan topu atarak yanıt verdi. İsrail ise kendi topraklarında devriye gezen İsrail askerlerine, Lübnan tarafından ateş açıldığını iddia etti.

BİR SİVİL YARALANDI

Associated Press haber ajansı, dün İsrail sınırından uzatılan bir kepçenin üzerindeki İsrail askerini, Lübnan tarafındaki bir ağacı keserken görüntüledi.

Çatışmada 2 Lübnan askeri ile El Ekber gazetesinin muhabirlerinden Lübnanlı gazeteci Asaf Ebu Rahal öldü. Bir sivil de ağır yaralandı. Çatışmada üst düzey bir İsrail askerinin öldüğü iddiasına İsrail’den bir yanıt gelmedi.

‘KARŞI KOYUN’ EMRİ


Lübnan Başbakanı Said Hariri, BM ve uluslararası topluma İsrail’in saldırganlığını durdurması çağrısında bulundu. Devlet Başkanı Mişel Süleyman ise orduya “Sonucu ne olursa olsun İsrail saldırılarına karşı koyulması” talimatı verdi.

Uluslararası Kriz Grubu, iki taraf arasında çok daha yıkıcı yeni bir savaş ihtimalinin arttığını duyurdu. BM Güvenlik Konseyi, Lübnan’ın çağrısıyla dün acil olarak toplandı.

2

Haberin Devamı