Gündem Ağlatan buluşma

Ağlatan buluşma

Paylaş
Ağlatan buluşma

İstanbullu Süheyl Erda ile Perulu Marina'nın 36 yıl önce kızı oldu. Bebeğin adını Vacide koydular. Peru'da yaşayan çift bir süre sonra boşandı ve...

Takvimler 1973 yılını gösteriyordu. İstanbullu piyanist Suha İren’in büyük oğlu Süheyl Erda o tarihte öğrenim görmek için İngiltere’ye gitti. Süheyl Erda, İngiltere’de Marina adlı Perulu bir genç kızla tanıştı. Birbirine aşık olan gençler, 1974 yılında İstanbul’a gelip düğün yaparak evlendi.

Haberin Devamı

Marina-Süheyl Erda’nın aynı yıl bir kızı oldu. Çift kızlarına Vacide adını koydu. Vacide, Süheyl Erda’nın annesinin adıydı

AŞK AYRILIKLA BİTTİ

Aile aynı yıl Güney Amerika ülkesi Peru’ya yerleşti. Büyük aşk bir süre sonra yerini geçimsizliğe bıraktı. Süheyl Erda ile Marina boşandı. Bu ayrılık sırasında henüz bir bebek olan Vacide’nin velayeti annesi Marina’ya verildi.

Süheyl Erda da tahmin edilenin aksine Türkiye’ye dönmedi. Peru’da başka bir kente yerleşti. Marina’ya da adresini vermedi. Türkçe bilmeyen Vacide yıllarca babasını görmeden, Türkiye’deki yakınlarını tanımadan bir Perulu olarak yaşadı. 17 yaşındayken babasıyla bir kez sadece telefonda konuştu. Annesinin büyüttüğü Vacide, Peru’da modacı oldu.

Haberin Devamı

25 yaşına geldiğinde Perulu Lorenzo Zimic ile evlendi. Vacide babasını bulma ve Türkiye’deki yakınlarıyla tanışma isteğinden hiç vazgeçmedi. Ne ilginçtir ki rüyalarında sık sık adını taşıdığı babaannesinin mezarını gördü.

TÜRKLERE BAŞVURDU

Bir süre önce Vacide evini taşırken Türkiye Cumhuriyeti’ne ait nüfus cüzdanını buldu. Bu nüfus cüzdanı ona İstanbul’da doğduğunda verilmişti. Peru’ya taşınınca ihtiyaç duymadığı için bir kenarda unutulan nüfus cüzdanı Vacide’ye kılavuz oldu.

Genç kadın nüfus cüzdanıyla Peru’daki Türk Kültür Merkezi’ne başvurup “İstanbul’daki yakınlarımı bulmak istiyorum” dedi. Peru Türk Kültür Merkezi yetkilisi Mehmet Işıtan, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ile bağlantı kurdu. TUSKON aracılığıyla, Vacide İstanbul’da yaşayan amcası Sena Erda’yı buldu.

Eşiyle İstanbul’a gelen Vacide, amcası Sena Erda, yengesi Leyla Erda ve yeğeni Melis Erda’yla tanıştı. Yıllar sonra gerçekleşen buluşmaya mutluluk gözyaşları karıştı. Vacide babaannesinin İstanbul’daki mezarını ziyaret ettiğinde gözlerine inanamadı. Mezar, rüyasında gördüğüyle aynıydı! İstanbul ile bağlantısını kesmemeye karar veren Vacide, Peru’da bir orman köyünde yaşayan babasını da buldu. Bir başka Perulu hanımla aile kuran Süheyl Erda yeniden baba olmuştu. Sena Erda ağabeyini gelecek yıl Peru’da ziyaret etmeyi planlıyor. Vacide ise Türkçe öğrenmeye başladı bile...

Haberin Devamı