Gündem Agos, Kafes Davası'na “katıldı”

Agos, Kafes Davası'na “katıldı”

Paylaş
Agos, Kafes Davası'na “katıldı”

Agos, Kafes Davası'na “katıldı”

Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ile Kuzey Deniz Saha eski Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü’nün de sanık olduğu azınlıkların ve öğrencilerin hedef alındığı bombalı eylemleri kapsayan Kafes Operasyonu Eylem Planı Davası'nda mahkeme, suçtan zarar görme ihtimalini dikkate alarak Agos adına gazetenin müdürü Aris Nalcı’nın davaya katılmasına oy çokluğu ile karar verdi.

Haberin Devamı

Mahkeme sanıklardan Metin Samancı’nın görevsizlik verilerek davanın Askeri Mahkeme’ye gönderilmesi yönündeki talebini ise oy çokluğu ile reddetti. Mahkeme heyeti üyesi Oktay Kuban ise her iki karara ilişkin karşı oy kullandı. Kuban iddianameden alıntılar yaparak, "İddianamede sanıkların eylemleri anlatılırken sanıkların asker oldukları, örgütsel faaliyetlerinde askeri mahalleri kullandıkları, askeri ilişki ve mesleklerini kullandıkları, TSK içerisinde örgütlendikleri, askeri mühimmatları kullandıkları iddia edilmektedir. Bu anlatım karşısında sanıkların üzerlerine atılı suç yönünden askeri mahkemeler görevlidir ve görevsizlik kararı verilmemelidir" dedi.

Üye Hakim Oktay Kuban, Agos Gazetesi adına Aris Nalcı’nın müdahil olabilmesi için suçtan direk zarar görmesi gerektiğini hatırlatarak davaya katılmaması yönünde oy kullandı.

Haberin Devamı

İstanbul 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya örgüt üyesi oldukları gerekçesi ile 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan aralarında emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ve Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar’ın da bulunduğu 3’ü tutuklu 33 sanık katıldı. Davanın tutuklu sanıklarından Deniz Kıdemli Albay Levent Gülmen cezaevi aracından indirilirken dışarıda bekleyen yakınlarına dönerek, asker selamı verdi. Gülmen kendisini görüntüleyen basın mensuplarına da el salldı.

TEHDİT VE VERİLERİN KAYDEDİLMESİNDEN DE CEZALANDIRILSINLAR

Davanın ilk oturumuna katılan Agos Gazetesi vekilleri ve Agos Gazetesi’nin imza yetkisi bulunan müdürlerinden Aris Nalcı suçtan zarar görme ihtimalleri bulunduğunu belirterek, davaya katılma talebinde bulundular. Agos Gazetesi adına davaya katılma talebinde bulunan Avukat Fethiye Çetin, iddanamede yer alan örgütsel faaliyetler arasında Agos Gazetesi abonelerinin tehdit edilmesi ve kişisel verilerinin kaydedilmesi eylemlerinin de yer aldığını ancak bu suçlardan ceza isteminde bulunulmadığını hatırlatarak, sanıkların bu suçlardan da cezalandırılmasını istedi.

Haberin Devamı

Avukat Fethiye Çetin, "Tehlike suçlarını oluşturan eylemler açısından örgüt başlı başına bir süreçtir. Örgüt kurulduktan sonra tehlike doğuracak eylemlerin, icrai faaliyetlere geçmeden cezalandırılması gerekmektedir. Aris Nalcı da Agos Gazetesi çalışanlarından, Agos Gazetesi abonesi Ermeni bir vatandaşımızdır. Kendisi Kafes Operasyon Eylem Planı’nın gazetede yayınlanmasından sonra son derece huzursuz olmuştur. İşyerinin ekonomik zarar görmesi nedeniyle de işini kaybetmeyle yüzyüze kalmıştır. Bu nedenle davaya katılma talebimizin kabul edilmesini istiyoruz" dedi.

KANITLANIRSA BİZ DE MÜDAHİLLERİN YANINDA YER ALIRIZ

Agos Gazetesi ve Aris Nalcı’nın müdahillik taleplerinie ilişkin görüşleri sorulan sanık avukatlarından Celal Ülgen ise şunları söyledi:

"Yıllarca Türkiye’de yaşayan Ermeni kardeşlerimiz, Rum kardeşlerimiz, uğruna öldüklerimiz, uğruna öleceklerimiz çok farklı biçimde korkutulmuş sindirilmiştir. Ama bunun failinin burada aranması yanlıştır. Kardeşlik duygularımızı, barış duygularımızı incitmektedir. Kafes Eylem Planı’nın Poyrazköy Davası'nda yargılanan Levent Bektaş’tan ele geçirildiği iddia edilen DVD’nin belli odaklar tarafından ülkemizdeki birlik ve beraberliğe kast etmek için özellikle hazırlanmış bir DVD’dir. Bu iddiaların gerçek olduğu kanıtlanırsa, biz de müdahillerin yanında yer alırız. Bu kanıtlanmadan müdahillerin katılma talebini yanlış buluyorum."

Haberin Devamı

ORTADA GERÇEKLEŞEN BİR EYLEM YOK

Sanık avukatlarından Murat Ergül de davaya katılmanın yasa ile belirlendiğini hatırlatarak, "Davaya katılmak için suçtan zarar görmek gerekir. Ortada gerçekleşen bir eylem bulunmamaktadır. Kasımpaşa’daki postaneden atıldığı iddia edilen tehdit mektubunun tarihi 2007’dir. Poyrazköy davasına gelen bir belgede son 10 yılda adalarda 33 eylem olduğu bunların 13’ünün failinin belirlendiği belirtiliyor. Faili belirlenen bu 13 eylemin bu dava ile ilgisi yok. Faili belirlenemeyen 20 eylemin ise hırsızlık, mezarlıkta içi içmek, şişeleri kırıp mezarlığa atmak, elektrik kontağından yangın çıkarmak gibi suçlar olduğunu ifade edilmiş. Bizim müvekkillerimiz bu eylemeleri mi yapmış? Davaya katılma talepleri suça dayalı değildir. Faraziye dayalı taleptir" dedi.

Haberin Devamı

Katılma talebine ilişkin görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Nuri Ahmet Saraç ise Agos Gazetesi ve Aris Nalcı’nın davaya katılma talebi ile sanıklardan Metin Samancı’nın görevsizlik verilerek, davanın askeri mahkemeye gönderilmesi talebin reddedilmesini istedi.

SUÇTAN ZARAR GÖRME İHTİMALLERİ VAR

Taleplere ilişkin görüşünü açıklayan mahkeme heyeti iddianamedeki anlatımı itibariyle suçtan zarar görme ihtimalini dikkate alarak Agos Gazetesi’nin imza yetkili müdürlerinden Aris Nalcı’nın gazete adına davaya katılmasına oy çokluğu ile karar verdi.

Sanıklardan Metin Samancı’nın davanın askeri mahkemede görülmesi yönündeki talebini de karara bağlayan mahkeme heyeti askeri mahkemelerin, asker kişilerin, askeri olan suçları ile bunların askeri mahallerde, askerlik hizmeti ve görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli olduğunu hatırlattı. Sanıklara atılı eylemlerin terör suçu kapsamında kaldığını belirten heyet, mahkemenin bu davaya bakmakla görevli olduğuna oy çokluğu ile karar verdi.

ASKERİ MAHKEMELER GÖREVLİDİR

Mahkeme heyeti üyesi Oktay Kuban ise Agos Gazetesi adına Aris Nalcı’nın davaya müdahil olmasına ve davanın Askeri Mahkemeye gönderilmemesi yönündeki karar karşı çıktı. Oktay Kuban karşı oy kulanmasında ki gerekçelerini şöyle ifade etti:

"Askeri mahkemeler kanunda aksi yazılı olmadıkça askeri kişilerin askeri suçları ile bunların askerler aleyhine veya askeri mahallerde yahut askeri hizmet ve görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevlidir. İddianamede sanıkların eylemleri anlatılırken sanıkların asker oldukları, örgütsel faaliyetlerinde askeri mahalleri kullandıkları, askeri ilişkin ve mesleklerini kullandıkları, TSK içerisinde örgütlendikleri, askeri mühimmatları kullandıkları iddia edilmektedir. Bu anlatım karşısında sanıkların üzerlerine atılı suç yönünden askeri mahkemeler görevlidir ve görevsizlik kararı verilmemelidir. İddanamedeki bu bu suçlama karşısında sanıkların özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde yargılanmaları, Anayasa’nın 2’inci maddesinde ifade edilen devletin 4 temel ilkesinden birisi olan hukuk devleti ilkesine aykırıdır ve hukuk devletinin olmazsa olmaz koşularından olan doğal yargıç güvencesinin ihlali olduğu görüşünde olduğundan sayın çoğunluğun görevsizlik kararı verilmesi yönündeki görüşüne katılmıyorum."

Agos Gazetesi adına Aris Nalcı’nın davaya katılmasına ilişkin karara da katılmadığını belirten üye Hakim Oktay Kuban, "Dosyada mağdur veya zarar gördüklerini gösteren bilgi ve belge bulunmayan, doğrudan veya dolaylı olarak zarar görmemiş olan ve varsayılan zararları nedeniyle katılma talebinde bulunanların davaya hukuken katılma hakları bulunmamaktadır. Taleplerinin reddine karar verilmesi görüşüne olduğumdan çoğunluğun kabul yönündeki görüşüne katılmıyorum" dedi.

Ayşegül USTA/Haluk ATALAY/İSTANBUL, (DHA)