Gündem Agos'tan o pankarta yanıt

Agos'tan o pankarta yanıt

Paylaş
Agos'tan o pankarta yanıt

Taksim'de pazar günü açılan pankartlar nedeniyle büyük tartışma yaratan Hocalı mitingine Agos gazetesi 'farklı bir yanıt' verdi

Agos Gazetesi, bugün yayınlanan sayısında, “Agos’un söyleyecek bir çift sözü var; gelin, kanı değil canı savunalım. Gelin, birbirimizde can bulalım” ifadelerini kullandı.

Pazar günü Taksim’de gerçekleşen Hocalı mitingi sırasında taşınan pankartlar ve atılan sloganlar büyük tartışma yarattı. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in de bir konuşma yaptığı miting sırasında beyaz bereler takan bir grubun Agos gazetesine yürümek istemesi de polis tarafından engellenmişti.

Türkiye’deki Ermeni cemaatinin en önemli yayın organı olan ve haftalık yayınlanan Agos gazetesi ise, mitingde yaşananları manşetine taşıdı. Cuma günleri piyasaya çıkan Agos’un bugünkü manşetinde “Kanı değil canı savunalım” denilerek, özetle şöyle denildi:


Agos'un bugünkü manşeti...

“Agos olarak en çok, nefret istikrarının gösterdiği çıkmazdan ürperdik. “Bir gece ansızın gelebiliriz ” diye inletilen caddede, hedef tahtasına oturtulmuş genel yayın yönetmenimiz Hrant Dink ’in, güpegündüz arkasından vurularak öldürüldüğünü bilerek baktık meydana...Orada yaşananlar sadece siyasi erki değil, basını da sınava tabi tutuyor. Nefret söyleminin varacağı noktaların bilincinde olanlar, sorumluları göreve çağıran yayınlar yaptılar. Biz de sesimizi onlarla birleştiriyor, aleni nefret gösterisini “protesto yürüyüşü ” olarak taçlandıran basın kuruluşlarını bu yayınların vebali konusunda uyarıyoruz. Tekrarlanan hatalara kasıt denir ve o kasıt, canlara kast etmeye dek varabilir.

Pazar günü, Hrant Dink ’in katillerini öven bir grubun Agos’a yürümesi son anda önlenmişse, Ermenilik piçlikle eşleşmişse, tarihi bugünden okumaktan öte yol kalmaz. Dahası, başka türlü bir gelecek yazmaya talip olanların kalemi kırılır. Çünkü kanın üstüne söz yazamazsınız.

Gelin, kanı değil canı savunalım. Can hayattır ve hepimizin hakkıdır. Bir gün o meydanda, hep birlikte vakarla durup acıya ortak olabildiğimizde birbirimizi yaşatabilmiş olacağız. Biz işte o günün talibiyiz ve o günü de ancak birlikte yaratabiliriz. Gelin, birbirimizde can bulalım.”

MİLLİYET

Haberin Devamı