Beden Sağlığı Ağrı azalıyor hareketler rahatlıyor (Dizde kök hücre tedavisi)

Ağrı azalıyor hareketler rahatlıyor (Dizde kök hücre tedavisi)

Paylaş
Ağrı azalıyor hareketler rahatlıyor (Dizde kök hücre tedavisi)

Kıkırdak hasarına bağlı olarak dizlerde oluşan ağrılara kök hücre tedavisi çare oluyor. Peki kök hücre tedavisi nedir, nasıl uygulanır, hangi durumlarda etkili olur?

Kök Hücre ve Hücresel Tedavi Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Erdal Karaöz anlattı:

Kök hücre nedir?

Vücudumuzdaki her bir doku ve organın düzenli çalışması, yüzlerce farklı tipte hücre (somatik hücreler) sayesinde gerçekleşir. Kök hücreler ise bu somatik hücrelere dönüşebilen öncül hücrelerdir. Örneğin deride bulunan kök hücreler, hasar oluştuğunda çoğalıp deri hücrelerine dönüşerek yara iyileşmesini sağlar.

Kök hücreyle yeni kıkırdak yapılabiliyor mu?

Kök hücrelerin farklılaşma yeteneğinden yararlanılarak kıkırdak hücreleri elde edilebilir. Bu amaçla kemik iliği, eklem veya yağ dokusundaki kök hücreler kullanılabilir. Diz ekleminde meydana gelen kıkırdak hasarlarında kök hücre, belirtilerin giderilmesine yönelik uygulanır.

Tedavi nasıl uygulanır?

Hastanın sağlıklı kıkırdak dokusundan küçük bir biyopsi örneği alınır. Bu örnek laboratuvarda özel işlemlerden geçirilir. Elde edilen doku parçacığı ameliyathane koşullarında hasarlı bölgeye nakledilir. Bu yönteme alternatif olarak kemik iliği, eklem (sinoviyum) ve yağ dokusundan elde edilen kök hücreler direkt eklem boşluğuna enjekte edilebilir. Özellikle PRP veya hiyaluranik asitle birlikte uygulanırsa ağrı azalır, doku işlevi iyileşir.

Başarı oranı nedir?

Kıkırdak naklinde yüzde 80-90 oranında başarılı sonuçlar bildirilmiş. Kıkırdak nakli özellikle 55 yaşın altındaki kişilerde etkili.

Kök hücre tedavileri kanser yapar mı?

Erişkin dokulardan elde edilen (kemik iliği, yağ dokusu ve göbek kordonu vb) kök hücreler ile yapılan tedavilerde, hayati önem taşıyan bir yan etki şimdiye kadar rapor edilmedi.

Fizik tedaviye gerek olur mu?

Kök hücre tedavilerinin geleneksel tedavi yöntemleriyle birlikte uygulanması daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlar. Bu nedenle kök hücre tedavisine ek olarak hekimin gerekli görmesi durumunda fizik tedavi uygulaması gerekebilir.

Haberin Devamı

HANGİ DURUMLARDA ETKİLİ?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Alper Kaya kök hücrenin kullanım alanlarını anlattı:

● Kök hücre yöntemi ameliyatsız yöntemlerin denenmesine rağmen sonuç alınamamış hafif veya orta dereceli kıkırdak aşınması olan kireçlenme hastalarına uygulanabilir.

● Daha genç yaşta olan ve sadece belli bir bölgede kıkırdak kaybı olan hastalarda kullanılabilir.

● Kök hücre yöntemi protez ameliyatı gerektiren çok ilerlemiş kireçlenmelerde iyileşme sağlamaz.

● Kök hücre tedavisiyle sorun tümüyle ortadan kalkmıyor. Fakat ağrı şikayetlerinde azalma, eklem hareketlerinde artma, günlük aktivitelerde düzelme sağlayacak kadar iyileşme olabiliyor.

YARIN: Karından alınan yağla tedavi