Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Ağrı yapacak diye beklemeyin
HABERİ PAYLAŞ

Ağrı yapacak diye beklemeyin

Haberin Devamı

Testisler birbirinden biraz farklı olabilir. Ama ikisi arasında büyük farklar varsa, biri diğerinin iki katıysa üroloğa başvurun. Ağrı yapacak diye beklemeyin. Çünkü ağrısız testis büyümeleri ciddi hastalıklardan kaynaklanabilir...

SORU: Biri çok büyük

29 yaşındayım. Benim testislerimden biri öbüründen iki kat büyük. Bu sorun olur mu?

CEVAP

Testislerden birinin diğerinden 2 kat büyük olması aynı zamanda diğerinin de 2 kat küçük olması anlamına gelir. Testisin büyümesi veya küçülmesi birçok farklı nedenden olabileceği gibi doğumsal da olabilir. Ağrısız testis büyümeleri bazen hayatı tehdit eden ciddi hastalıklardan kaynaklanabileceği için bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

SORU: Üzerinde parça var

Sol testisimin üzerinde ona yapışmış bir parça var. Küçük bir parça ama hissediliyor. Biraz sert gibi ve dokunulduğunda bana acı veriyor. Acaba bu bir hastalık mıdır? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Bu gibi bir durumda bir üroloji uzmanı tarafından el ile muayene yapılmadan yapılan yorum hatalı olabilir. Ama bazen bilhassa gençlerin bu bölgeye odaklanmaları sonucu testisin üzerinde bulunan, spermlerin toplanmasını ve geçişini sağlayan, sıkıştırınca acıması doğal olan epiderm adlı organın sizdeki gibi bir hastalık sanılması durumuna rastlıyorum.

SORU: Aşırı istekliyim

21 yaşındayım. Sürekli mastürbasyon yapmak istiyorum. Birkaç kez cinsel ilişkide bulundum. Ayrıca hâlâ kız arkadaşım yok. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Delikanlılık çağında yüksek olan testosteron hormonu cinsel isteği sürekli yüksek tutar, bu gayet normal bir durumdur. Eskiden toplumumuzda erkekler asker dönüşü 20’li yaşların başlarında evlenirken günümüzde bilhassa şehirlerde cinsel yaşamlarını daha özgür sürdürebildiklerinden evlenme yaşı ortalaması giderek yükselmektedir. Siz de bir şekilde, en azından mastürbasyon yaparak kendinizi rahatlatmalısınız.

SORU: Riskli mi?

55 yaşındayım. İsteksizlik, yorgunluk gibi sıkıntılarım vardı. Araştırmalar sonucu testosteronda azalma olduğu ve tedavi olmam gerektiği söylendi. Bu tedavinin riski var mıdır?

CEVAP

Testosteron tedavisi sadece yapılan kan tetkiklerinde bu hormon seviyeleri belirgin olarak düşük olanlara önerilmelidir. Normal testosteron seviyesi olanlara verilecek ekstra hormon ciddi ve hayati yan etkilere yol açabilir. Aşırı testosteron seviyeleri öncelikle vücudun kendi fizyolojik testosteron üretiminin durmasına yol açar, testisler zaman içinde dumura uğrar, başlangıç aşamasında olabilecek bir prostat kanserinin alevlenmesine yol açabilir. Her şeyin olduğu gibi testosteronun da fazlası yukarıda bahsettiğimiz tüm olumlu etkilerini tam tersine çevirerek vücuda önemli zararlar verebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder