Beden Sağlığı Ağrılardan kendi kanınızla kurtulun!

Ağrılardan kendi kanınızla kurtulun!

Paylaş
Ağrılardan kendi kanınızla kurtulun!

İnsan vücudunun hastalıkları iyileştirme potansiyeli olduğu biliniyor. Kişinin kendi kanıyla iyileşmesine imkân veren PRP tedavisi de bu potansiyeli kullanan yeni yöntemlerden biri

Kas-iskelet sistemi yaralanmaları ve hastalıklarının tedavisinde kullanılan PRP yöntemiyle omuz ağrıları, ön çapraz bağ yaralanmaları, eklem kireçlenmesi, ayak bileği burkulmaları gibi birçok rahatsızlık tedavi edilebiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Feride Ekimler Süslü, PRP ile dokuların iyileşerek yenilendiğini söyledi ve yöntem hakkında şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“PRP (Platelet Rich Plasma) trombositten zengin plazma anlamına geliyor. Kanın pıhtılaşmasından sorumlu olan trombositler, aktive edildikleri zaman büyüme faktörleri olarak bilinen iyileştirici proteinler salgılayarak dokuları iyileştirip yeniliyor. PRP tedavisinde kullanılan trombositler hastanın kendi kanından alınan numuneden ayrıştırılarak elde ediliyor ve serum olarak yaralı bölgeye enjekte ediliyor.

Enjekte edilen sıvıda yüksek konsantrasyonda trombosit ve büyüme faktörleri bulunuyor. Normal kanın 1 mililitresinde 150.000-400.000 trombosit bulunurken PRP’de bu sayı 1.000.000’un üzerine çıkıyor. Trombositler ayrıca sessiz lokal kök hücrelerini aktive ettiğinden plazma sıvısı doğal bir ilaç gibi etki gösteriyor. Yaralanmanın ve zedelenmenin olduğu tendon kıkırdak gibi yapıların iyileşmesini hızlandırır.”

Haberin Devamı

UZMAN TARAFINDAN UYGULANMALI

PRP tedavisi omuz ağrıları, tenisçi dirseği, golfçu dirseği, ön çapraz bağ yaralanmaları; diz, omuz, kalça eklem kireçlenmesi, diz kapağı tendiniti, ayak bileği burkulmaları, topuk dikeni ve kulunç ağrısı olarak bilinen kas gerginliklerinde kullanılıyor. Dr. Süslü'nün verdiği bilgiye göre, PRP’nin uygulaması ise şu şekilde oluyor: Hastanın kendi kanı steril bir ortamda alındıktan sonra özel işlemler ile trombositler kanın diğer şekilli elemanlarından ayrılıyor.

Uygulanmak istenen bölgeye bu sıvı enjekte ediliyor. PRP’nin kalitesi, trombositlerin yaşama kabiliyetine bağlı. Bu nedenle PRP uzman bir ekip tarafından hazırlanmalı ve uygulanmalı. PRP’nin hazırlama sürecinde trombositler canlılığını sürdürebilmeli, aksi takdirde; canlılığını kaybeden trombositler aktive edilemiyor. Aynı şekilde, PRP uygun şekilde hazırlanmazsa, trombositler erken aktive olur ve daha hazırlık safhasında büyüme faktörleri kaybolabilir.

HERHANGİ BİR YAN ETKİSİ YOK

İlk enjeksiyondan 3 hafta sonra hastanın tekrar değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Feride Ekimler Süslü, yöntemin yan etkisi bulunmadığını söyledi.

Dr. Süslü, “Genellikle 3 hafta arayla 6 aylık dönem içinde 3 enjeksiyona kadar yapılabilir. İşlemden sonra doku iyileşmesini hızlandırmak için fizik tedaviye devam edilebilir. Hastaların birçoğunda ilk enjeksiyondan sonra iyileşme görülür. Birçok bilimsel çalışmada başarı oranının yüzde 80–85 olduğu gösterilmiştir. Bazı hastalarda kısmi iyileşme olurken, bazı vakalarda tam iyileşme gözlenmiştir Kişinin kendi kanından alınıp hazırlanması nedeniyle herhangi bir yan etkisi yoktur. Yalnızca yapıldığı bölgede geçici bir ağrı ve şişme yapabilir. Bu etki 1-2 gün içinde kendiliğinden geçer. Tedavi öncesi başlanan ve 5 gün süren ağrı kesici kullanımı ile bu durum en aza indirilebilir” dedi.

Haberin Devamı