Opr. Dr. Hande Akbaş Ağrının altında yatan bir neden yoksa...
HABERİ PAYLAŞ

Ağrının altında yatan bir neden yoksa...

Haberin Devamı

Adet döneminde ağrı çekmekten yakınan kadın mutlaka doktora başvurmalı. Eğer altta yatan bir sorun ya da kist yoksa bu durum bazen iyi yumurtlamanın göstergesi olabilir...

Ağrı kesici kanamayı azaltıyor

24 yaşındayım, bekarım. Adet günlerim çok ağrılı geçiyor, ağrı kesici kullanıyorum. Ağrı kesicilerin zararlı olduğu söyleniyor. Yumurtalıklara zararı var mı? Çünkü ağrı kesici içince kanama azalıyor. İleride çocuk sahibi olmak için riske giriyor muyum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle neden ağrılı adet gördüğünüzün anlaşılması için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olun. Yumurtalıklarınızda kist gibi bir oluşum varsa, ne kadar ağrı kesici içseniz de faydası olmayacaktır. Muayene sonrasında sorun saptanmamışsa bazen iyi yumurtlamanın göstergesi olarak kadın ağrılı adet görebilir. Bu nedenle ağrı kesici kullanmanın sakıncası olmaz. Bazı ağrı kesiciler adet miktarınızı azaltabilir ama ilacın etkinliği geçtikten sonra yine kan atılacaktır. Ağrı kesicilerin kısırlık yapması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.

Karnımda sürekli ağrı var

32 yaşındayım. 2 yıl önce gebelik yaşadım. 3 aylık hamileyken bebek karnımda öldü. 6 aydan fazla adet görmedim. Hormon testi yapıldı, şimdi her şey normal. HSG çekildi, kanallar tıkalıymış, biraz açıldı. Adet gördüm ama eskisi gibbi değil. 2 yıldır gününde adet görüyorum ama çok az. Bir de karnımda sürekli ağrı var. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin rahim filminiz mutlaka üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekim tarafından incelenmeli, rahim ve tüplerinize dikkatlice bakılmalıdır. Hormonlarınız normal saptandığına göre; kürtaj sonrası adet görememeniz, şimdi de çok az görüyor olmanız geçirğiniz kürtaja bağlı olabilir. Rahim duvarınız zarar gördü mü, incelenmeli. Ayrıca yumurta rezerviniz de gebelik açısından büyük önem taşır. Yapacağınız en doğru iş vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanızdır.

Kaşıntım arttı


30 yaşındayım, evliyim. İdrar yolu enfeksiyonu geçirdim. Ama tedavideki antibiyotikler kaşıntı ve yanmaya neden oldu. Ne yapacağım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, antibiyotikler bazen vajinadaki yararlı bakterileri de yok ederek florada normalde de olan mantarların baskın hale gelmesine neden olarak kaşıntı ve yanmaya neden olabilir. Sık rastladığımız ve kolayca kontrol altına alınabilecek bir durum olduğundan uzmana başvurmanız halinde hemen tedaviye başlayabilir, kısa zamanda iyileşebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder