Siyaset 'Ahlaksız' kavgası
Paylaş
'Ahlaksız' kavgası

CHP lideri Deniz Baykal ile Başbakan Erdoğan arasında 'ahlaksız' kavgası yaşandı

AK PARTİ KARAR DEĞİŞTİRDİ

Anayasa değişiklik paketinde yer alan Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını kökten değiştiren düzenleme ile siyasi parti kapatmaya Meclis onayı getiren madde büyük tartışma yaratmıştı.

CHP teklif Meclis’e gelmeden önce “Bu üç madde referanduma sunulsun. Diğerlerine destek veririz” demişti. AK Parti bu teklife sırt çevirmişti.

Teklif TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanınca AK Parti umduğunu bulamamış ve maddeler referandum sınırında kabul edilmeye başlanmıştı.

‘YÜZÜ BİLE KIZARMAMIŞ’

Bunun üzerine Adalet Bakanı Sadullah Ergin önceki gün “CHP Anayasa Mahkemesi’ne gitmeme sözü verir ve paketin tamamı 367’nin üzerinde oyla geçerse üç maddeyi referanduma götürürüz” teklifini yapmıştı.

Bu teklif CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı kızdırdı. Yazılı açıklama yapan Baykal, “Adalet Bakanı’nın sözlerini büyük bir üzüntüyle karşılıyor ve kınıyorum.

Bir Adalet Bakanı böyle bir öneriyi yüzü kızarmadan nasıl yapabilir. Bu öneriyi yanıtlarken bile çok rahatsızlık duyuyorum. Bu bir ahlaksız tekliftir” dedi.

‘SÖZ KONUSU BİLE OLAMAZ’

Baykal açıklamasına şöyle devam etti: Artık net olarak anlaşılmaktadır ki Anayasa değişikliği teklifinin Anayasa’yı ihlal ettiği, Anayasa’ya aykırı olduğu, teklif sahibi AKP tarafından da Başbakan tarafından da bakanlar tarafından da bilinmektedir.

O nedenle, hem Anayasa’yı ihlal suçuna ortak aramaktadırlar hem de hukuki denetimden kaçmaktadırlar.

Öte yandan, ‘Anayasa’ya aykırılığı görmezden gelin’ diyebilecek noktaya gelmişlerdir. Bizim bu ayıplı, yüz kızartıcı öneriyi dikkate almamız söz konusu bile olamaz.

‘BUNLAR UZLAŞMAZ’

Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP Lideri Baykal’ın ‘Ahlaksız teklif’ sözlerine birkaç saat sonra yanıt verdi. Erdoğan, “Ana muhalefet liderinin yaklaşımı çok çirkindir.

Biz onun kullandığı ifadeleri kullanma noktasında değiliz, çünkü bizim edebimiz, adabımız buna müsaade etmez” dedi.

Erdoğan “Karşımızda uzlaşmaz bir grup var. Bunlarla böyle bir uzlaşma ihtimali görmüyorum. Ana muhalefet partisi ‘Bu parlamento Anayasa yapamaz’ diye çok çirkin bir yaklaşımla ve siyaset kurumunu inkar edercesine geldi” diye konuştu.

‘264 VEKİLİN TEKLİFİ’

Bu tarz bir yaklaşımla uzlaşma yapılamayacağını belirten Erdoğan, şöyle devam etti: Fakat hâlâ biz uzlaşmaya varız. Bu AK Parti’nin değil, tamamiyle 264 arkadaşımızın bir teklifidir.

264 milletvekili arkadaşımızın bu teklifi şu anda görüşülmektedir. Bu konuda CHP de içinde olmak üzere diğer siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının geçmişte bir çok Anayasa hazırlıkları olmuş.

Ortada tüm bu çalışmalar hazırlanarak atılmış bir adım var. Bu paket böyle bir pakettir. Ve 264 arkadaşımızın imzasıyla verilmiş bir tekliftir.

ÇİÇEK: KENDİ TEKLİFİ

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de Baykal’ın ‘Ahlaksız teklif’ sözleri için şöyle konuştu: Sayın Baykal, kendi teklifine şimdi sahip çıkmıyor. 3 maddeyi referanduma ayrı götürün teklifini yapan kendisidir.

Sayın Cumhurbaşkanı’na bu yönde bir çağrı yapmıştı. Biz buna karşı çıkmadık. Adalet Bakanı Sayın Ergin’in söylediği de budur. Şimdi Sayın Baykal ahlaksız teklif diyor. Bu sözünü doğru bulmuyoruz. Sayın Baykal’ın uzlaşmaya niyeti yok.

3

Haberin Devamı