Ekonomi Ahmedinejad: Petrol fiyatları 150 dolara çıkacak

Ahmedinejad: Petrol fiyatları 150 dolara çıkacak

Paylaş
Ahmedinejad: Petrol fiyatları 150 dolara çıkacak

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, petrol fiyatlarının 150 dolara çıkacağını söyledi.

Ahmedinejad, dün düzenlediği basın toplantısında, petrol fiyatlarının piyasa koşullarından değil politik nedenlerden arttığını söyledi.

Haberin Devamı

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, "Bana petrol fiyatları artacak mı diye soracak olursanız evet artacak. Mevcut petrol fiyatları çok düşük ve petrol fiyatlarının yakında 150 dolara çıkacağını düşünüyorum" dedi. Ahmedinejad, petrol fiyatlarının artacağına dair tahmininin temelinin ne olduğuna açıklık getirmedi.

Dünyada petrol üretiminin yüzde 40’ını karşılayan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) Dönem Başkanı İran, günlük 4,2 milyon varil petrol üretimiyle OPEC’in ikinci büyük ihracatçısı. İran’ın döviz gelirlerinin yüzde 80’i petrol ihracatından geliyor.

Petrol fiyatlarının artışında Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki olayların etkisi oluyor. ABD’de güçlü büyüme umutlarının yanı sıra Gabon’da petrol işçilerinin greve gitmesi nedeniyle Batı Afrika’daki arz sıkıntısı da petrol fiyatlarındaki artışı destekliyor.

Haberin Devamı

Uluslararası piyasalarda dün, petrol fiyatları 2,5 yılın en yüksek seviyelerine çıktı. ABD ham petrolünün varil fiyatı mayıs ayı teslimi dün 108,78 dolara kadar çıktıktan sonra günü 53 sentlik artışla 108,47 dolardan kapattı. Bu ABD ham petrolünün varil fiyatının Eylül 2008’den bu yana en yüksek değeri oldu.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da dün 2,36 dolarlık yükselişle günü 121,06 dolardan kapadı. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı dün 121,29 dolara kadar çıktı.

Kuveyt Petrol Şirketi Üst Yöneticisi (CEO) Faruk El Zanki, petrol fiyatlarının düşmesini görmek istediğini, ancak fiyatların varil başına 90 doların altına düşmesini beklemediğini söylemişti. El Zanki, 90 ile 100 doların ham petrol için "adil fiyat" olduğunu ifade etmişti.

Suudi Arabistan’dan bir yetkili de ülkesinin petrol fiyatları için uygun seviyede olması gerektiği görüşünü değiştirmediğini ve halen varil başına 70-80 dolar seviyeleri arayışında olduklarını kaydetmişti.

OPEC’in, 2 Haziran 2011’de Avusturya’nın başkenti Viyana’da toplanması bekleniyor.