Spor Ahmet Çakar: Türkiye'de futbol dibe vurmuş durumda

Ahmet Çakar: Türkiye'de futbol dibe vurmuş durumda

Paylaş
Ahmet Çakar: Türkiye'de futbol dibe vurmuş durumda

Kanaltürk kanalında ''Bunu Konuşalım'' programına katılan eski hakem, futbol yorumcusu Ahmet Çakar, çarpıcı açıklamalarda bulundu

Türkiye'de futbolun dibe vurmuş durumda olduğunu söyleyen Çakar, "Futbol her türlü dibe vurmuş durumda. Bu son iki senedir yaşadıklarımız, 3 Temmuz süreci, milli takımımızın sürekli kan kaybetmesi, seviye düşmemiz, kulüplerimizin de fazla başarılı olamaması bunun göstergesidir" dedi.

Haberin Devamı



Bu son iki senedir yaşadıklarımız, 3 Temmuz süreci, milli takımımızın sürekli kan kaybetmesi, seviye düşmemiz, kulüplerimizin de fazla başarılı olamaması, dip bu. Üstelik Türk Futbol tarihinin en fazla para giren dönemi yılda 400 - 450 milyon dolar civarında, belki daha üzerinde para giriyor. Yabancı sayısı daha genişledi. Buna rağmen futbolumuz hep geriye gitti.

'AZİZ YILDIRIM 2 SENE YATTIYSA DİĞERLERİNİN İMRALI'DA YATMASI GEREKİR'

Bana göre Fenerbahçelilerin canını yakan, içlerini acıtan olay şu; bu konuda da ben imza atarım. Aziz Yıldırım ve arkadaşlarının iki sene önce mahkeme kararıyla yaptıkları eylemler ve aldıkları cezaya baktığımızda şuan ya da geçmişte futbolda çok kalburüstü görünen insanların şu anda İmralı'da olmaları lazım, müebbet almış olmaları lazım. Şuan da bile futbol âleminde herkesin önünde önünü iliklediği abi dediği, babam dediği, hocam dediği, faal ve bırakmışlar federasyon başkanları, Merkez Hakem Komitesi, kulüp başkanları, basın mensupları falan İmralı'da yerlerini alması lazım.

‘Hakemlik yaptığınız dönemde bu tür şike talebiyle karşılaştınız mı?' sorusuna karşılık: Çok uzun yıllar önce oldu, iki defa. Bir tanesi lokal, Samsunspor'un yeni başkanı İsmail Uyanık ki daha sonra kendisi itiraf etti. Hiç manası olmayan bir dönem böyle Aralık mı, Ocak mı, Şubat mı sezon ortası. Bir de bir şampiyonlar ligi maçı kulübün adını vermek istemem karşıma hukuk çıkar diye, yani iki defa teklif aldım, doğru. Bir tanesinde arkadaşını yolladı işte bize güzellik yapsana gibisinden biz arkadaşı kovduk. Ötekisinde de o ülkeye ait bir UEFA gözlemcisi bana o zamanın parasıyla 500.000 Amerikan doları teklif etti ama ismini veremem çünkü ispat yok.

'TÜRKİYE'DEKİ ŞAMPİYONLUKLARIN ÇOĞU KİRLİDİR'

İzleyicinin ‘Türkiye'deki şampiyonlukların çok büyük bir bölümü kirlidir diye düşünüyorum hocam katılır mı bana?' sorusuna karşılık:

Yüzde yüz katılırım tamamı diyemezsiniz. Çok acımasız olursunuz ama mesela şunu söyleyebilirim rahatlıkla; bazı yıllar oluyor ki bir takım alıyor 15 puan farkla. Galatasaray'ın 2000 yılındaki Türkiye şampiyonluğunu, Avrupa şampiyonluğu, UEFA şampiyonluğuna toz kondurmak saygısızlık olur, terbiyesizlik olur ama Galatasaray'ın da Beşiktaş'ın da Trabzonspor'un da, küme düşmeyi oynayan amatör takımlarında, İkinci ve Üçüncü lig, Bankasya aklınıza ne gelirse şampiyonlukların belli bir kısmı, kümede kalmalarının belli bir kısmı kirlidir. Ama dünyanın birçok ülkesinde bu böyledir sakın Türkiye'ye özel bir durum gibi algılamayın, dünyanın birçok ülkesinde bu iş böyledir.

'BAŞBAKAN OLSAM FUTBOLA MÜDAHALE EDERİM'

Haberin devamı için ikinci sayfaya geçiniz



Siyaset futbola karışır. Dünyanın her yerinde karışır karışmalıdır da. Çünkü Türkiye'de futbol sadece futbol adamlarının yöneteceği kadar basit bir iş değildir. Ben başbakan olsam futbol adamı da olsam öyle bazı şeyleri Futbol Federasyonu Başkanı'na bırakmam. Türkiye'de bazı şeyler vardır ki sadece bu şeyleri yöneten insanlara bıraktırmak doğru değildir. Türkiye'de futbol sadece futbol değil. Türkiye'de futbol bir yanlış yapıldığından bir gecede 20 kişinin ölebileceği yanlış yapıldığından 20 milyon taraftarı birilerine cephe alabileceği kadar çok kaygan bir olay. Bilsem ki benim federasyon başkanım dört dörtlük bilgisiyle donanımıyla buna rağmen denetlerim.

‘Erman Toroğlu ile aranız kötü mü?' sorusuna karşılık; Kötü, sevmiyorum, soğudum eskiden iyi dostumdu şimdi sevmiyorum.

'ARDA BENİ YANILTTI VE ÇOK BAŞARILI OLDU'

Arda şuanda çok başarılı gibi ve beni çok yanılttı. Gurur duyuyorum onunla. Arda oraya yıldız gitmedi. Arda oraya sıradan, ne olacağı belli olmayan biri olarak gitti. Türkiye'de bir yıldızdı. Ama şuan da Arda Atletico Madrid'i Atletico Madrid yapanların başında gelir. Arda'nın da bu çorbada çok ciddi bir tuzu vardır. Arda'yla ilgili bir kaygım artık yok. Olmaz diyordum o beni yanılttı kendisini tebrik ediyorum.

'BİR GÜN BİKİNİ GİYİP RAHATLAYACAĞIM'

Bir gün bikini giyeceğim rahatlatacağım. Öyle bir iddia falan yok. O dönem Sevilla'yla oynayacak Fenerbahçe kimi diyor ki Sevilla ile elensin kendimi yakarım bir tanesi diyor ki kendime bilmem ne yaptın bir tanesi diyor ki kendimi Sarayburnu'ndan atarım bende dedim ki sen atla bende bikini giyip arkandan atlarım. Bunu müşkülpesent moderatör arkadaşımız Allah selamet versin yayında söyledi. Çokta büyütülecek bir şey değil benim açımdan.

'FATİH TERİM İLE MAHKEMELİĞİZ'


Geçen sene Fatih Terim milli takıma gitme hesabını yaptı. İşte bana göre orda eleştiririm zaten şu anda da mahkemeliğiz. İmparator, bir takımın başındayken başka bir takımı çalıştırması, yok böyle bir şey. Dünya'da olabilir, bunun örnekleri var ama İmparator, Galatasaray'ın hocasıyken bundan üç ay önceden bahsediyorum şampiyonlar ligi için takıma büyük yatırımlar yapılmışken konsantrasyonunu mesainin bir kısmının milli takıma ayırmak doğru değildi.

'TERİM GİDİNCE GALATASARAY AT GİBİ HUYLANDI'

Futbol at gibidir bir tane jokey vardır dünyanın en iyi jokeyidir ve kalkıp İngiltere'den getirirsiniz atla onun arasında uyum olmaz. Atta huylandı olur, sevmez. At huylandı, jokey belki ötekinden çok daha karizmatik olabilir. Tartışılır da aslında. At huylandı ve at huylandı mı koşmaz.

'BANA GÖRÜNTÜLERİ VERMEZLERSE BEN DE ARKA BAHÇELERİ KONUŞURUM'

Benden görüntüyü kaçırırsa ve patron derse ki sen iyi reklam alıyorsun 4 - 5 saat program yap derse benim elimde görüntü olmazsa ben neyi konuşacağım? Hep aynı örneği veririm bir adamın gözleri görmüyorsa kulak ve duyma özellikleri çok gelişir. Bir adam, kulakları duymuyorsa görme özelliği gelişir. Eğer sen bana görüntüleri vermezsen, sadece bir kanala bunu sıkıştırırsan ben beş saat ne konuşacağım tabii ki futbolun arka bahçelerini konuşurum hiç kimse bana kızamaz.

'BÜTÜN MAÇLARI TRT VERSİN'


Şuan başbakanın yerinde olsam yapacağım bir tek şey var. Maçları TRT'den açıp veririm. Zaten statlar belli oranda dolmuyor. Futbolu seyreden çocuk futbolu sever.

'EN İYİ FEDERASYON BAŞKANI HASAN DOĞAN'DIR'

Gelmiş geçmiş en başarılı federasyon başkanı Hasan Doğan'dır Adamcağız başkan oldu kaç ay Sonra vefat etti. Allah işte ona o güzelliği gösterdi. Avrupa üçüncülüğü, ondan 1 ay sonra falan kaybettik kendisini. Yaşasaydı şöyle uzun süre mesela futbolda 3 Temmuz süreci olmazdı.

'DEMİRÖREN'İN FEDERASYON BAŞKANI OLMASI YANLIŞTI'

Bence Yıldırım Demirören'in başkanlığı değil başkanlığa gelişi tartışılmalı. Gelmemeliydi. Evrensel hukuk ilkelerine göre Yıldırım Demirören'in başkan olması son derece sakıncalıdır. Sen başkansın ceza kurulunu sen belirliyorsun ama ceza kurulu bir dönem senin başkan olduğun Beşiktaş'ın şike yapıp yapmadığına karar verecek, evrensel hukuka aykırı. Bir hâkim kendi evladını yargılayabilir mi?

'AZİZ YILDIRIM ARTIK SİYASİ BİR FİGÜRDÜR'

Aziz Yıldırım ciddi anlamda siyasi bir figürdür. Aziz Yıldırım ve Aziz Yıldırım olayının çok ciddi bir siyasi raya oturduğu şeklinde bir algım var dilerim Allah'tan artık bir gün bile yatmaz.

Bu son iki senedir yaşadıklarımız, 3 Temmuz süreci, milli takımımızın sürekli kan kaybetmesi, seviye düşmemiz, kulüplerimizin de fazla başarılı olamaması, dip bu. Üstelik Türk Futbol tarihinin en fazla para giren dönemi yılda 400 - 450 milyon dolar civarında, belki daha üzerinde para giriyor. Yabancı sayısı daha genişledi. Buna rağmen futbolumuz hep geriye gitti.

2

Haberin Devamı