Pazar Postası Ahmet Mekin: Türk Sineması Türkiye'ye Milli Eğitim'den daha fazla hizmet etti
Paylaş
Ahmet Mekin: Türk Sineması Türkiye'ye Milli Eğitim'den daha fazla hizmet etti

Yeşilçam’ın ağır toplarından Ahmet Mekin. ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ın yüce gönüllü Cemşit’i. Diyor ki: “Sevgi neydi? Sevgi emekti.” Filmin en vurucu diyaloğu. Ama orada aslında bir sol propagandası vardı. Emek her şeyin üstündedir vurgusu... Pek kimse anlamadı, ıskalandı.

Alev Gürsoy Cimin

Haberin Devamı

alev.gursoy@posta.com.tr

Fotoğraflar: Paşa Güven

Özledik sizi. Neler yapıyorsunuz?

Ben de özlüyorum; izleyiciyi de, eski günleri de... Ara ara çalışıyorum. Fakat süreleri uzadığı için dizilerde çalışamıyorum artık. Bak 86 yaşına gelmişim. Çoğu arkadaşımı kaybetmişim. O güzel insanların her biri gitmiş. Her giden insan ölümü hatırlatıyor.

İstanbul’dan da uzaklaşmışsınız...

Artık bu şehri taşımak zordu benim için. 20 senedir Balıkesir, Erdek’te oturuyorum. Deniz, dağ, orman hepsi iç içe. Ve sağlıklıyım.

‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ hâlâ izleniyor ve ağlatıyor... Eskinin büyüsü neden yok?

O ruh başkaydı, bir daha yakalamak mümkün değil. Bir daha ne benzeri ne de yenisi yapılabilir. İnsanların bu filme duyduğu sempati nereden geliyor? Kalitesinden, gerçekliğinden. İçinde güzel bir aşk var, güzel bir yaşam var, güçlü bir kadın var. Kadın bir yaşındaki bebeğini kucağına alıyor ve sevdiği adamı terk ediyor. Öte yanda onu artniyetsiz koruyan bir adam var. Cemşit. O bakışlar, o diyaloglar, o dram... Küçük çocuklar bile soruyorlar bana filmi. Ne büyük gururdur oradaki Cemşit’i oynamak.

Haberin Devamı

‘SEVGİ EMEKTİR’ ASLINDA SOL PROPOGANDAYDI KİMSE ANLAMADI

86 yaşındasınız. Sevgi hakkında ne öğrendiniz? ‘Sevgi emektir’ doğru muymuş?

“Sevgi neydi? Sevgi emekti.” Filmin en vurucu diyaloğu. Ama orada aslında bir sol propagandası vardı. Ama pek ki “Çorap yapın, çarık yapın gönderin. Askerin ihtiyacı var.” Öyle şartlarda Kurtuluş Savaşı yapılmış. Bunları vermezsen Atatürk filmi olmaz. Kültür Bakanı ile de tartışmıştık. “Siz beceremezsiniz bu işi, bütçe yetmez. Amerikalılarla ortak yapın” diye öneride bulunmuştum. Vazgeçmişlerdi.

Genç oyunculardan kimleri beğeniyorsunuz?

Avrupai tipiyle Kıvanç Tatlıtuğ iyi. Gökçe Bahadır da muhteşem oyuncu.

Kaç yaşınıza kadar oynayacaksınız?

Sanatçı sahnede ölmek ister. 3 kere sinemayı bıraktım. Bir ara 1988-2002 arası 14 sene çalışmadım. O arada politika yaptım. 2002’de geri döndüm. Hâlâ çalışıyorum.

Var mı yeni projeniz?

Bir film projesi var. Toprak Sergen yapacak.

Filmleriniz geçmişte çok sansürlenmişti değil mi?

Evet, çok. Hiç oynamayan filmlerim oldu. TRT kendi çektiği dizileri bile yine kendi sansürledi.

Haberin Devamı

Günümüzü nasıl buluyorsunuz?

Sansüre şiddetle karşıyım. Herkes aynı şekilde düşünmek zorunda değil. Ama kavga etmemeliyiz. Mesela çocuk tecavüzcüsünün filmini yapsan sansürlenecek. Ama böyle bir vaka var mı, var. Herkes söylesin söyleyeceğini. Toplum değerlendirsin.

Sanatçı nasıl olmalı?

Özgün olmalı, istediğini söyleyebilmeli. Muhalefet de yapabilmeli. Ama kesin bir tavır koyduğun zaman yüzde 50’yi karşına alıyorsun. Herkesin politik düşüncesi olmalı ama bunu yakışmayan bir şekilde ortaya koymak da çirkinlik olur.

24 Haziran’da seçim var. Nasıl bir Türkiye’de uyanmak istersiniz?

Özgür bir ülkede uyanmak isterim.