Sağlık AIDS tedavisinde yeni umut

AIDS tedavisinde yeni umut

Paylaş
AIDS tedavisinde yeni umut

İngiliz bilim adamlarınca geliştirilen yeni bir yöntemle AIDS tedavisine ışık tutabilecek önemli bir adım atıldığı bildirildi

İngiliz bilim adamlarınca geliştirilen yeni bir yöntemle AIDS tedavisine ışık tutabilecek önemli bir adım atıldığı bildirildi.

İngiltere'nin 5 büyük üniversitesinden bilim adamlarının geliştirdiği yeni yöntem, HIV taşıyan hastaların kanser hastalarınınkine benzer şekilde tedavi edilmesini öngörüyor.

Yeni yöntem sayesinde, "uyuyan HIV'in", özel kemoterapi seanslarıyla" uyandırılması" ve virüsten etkilenen hücrelere saldırabilen bir aşıyla hastalığın tedavi edilmesi amaçlanıyor.

Araştırmaya imza atanlardan John Frater, "uyuyan bir virüsü uyandırma" fikrinin kulağa hoş gelmeyebileceğini ancak bu tedavinin, virüsün etkilediği hücrelerin hedef alınmasını sağlayabileceğine dikkati çekti.

Bugüne kadar, AIDS ilaçları hastalığın gelişimini etkili biçimde durdurmayı sağlıyor ancak hastalıkla mücadele edemiyor, dolayısıyla, HIV taşıyanlar virüse bağlı hastalıklara yakalanmadan yaşayabiliyor fakat hastalarda AIDS, hücrelerde "uyur halde kalıyor".

Bunun aksine, 2014'te HIV taşıyan 50 gönüllüyle denenecek yeni yöntemle, virüsün etkilediği hücrelerin ortadan kaldırılması planlanıyor. Sonuçlar tatmin edici olursa bir gün hastalar AIDS ilaçları kullanmadan hayatını sürdürebilecek.

Aşının etkisi henüz sınırlı olduğundan 50 hastanın bu süreçte iyileşme şansı az görülüyor ancak bilim adamları, virüsün etkilediği hücrelerin "saklandığı depoyu" azaltmayı ve ilerde HIV'i tamamen yok etme olasılığının bulunduğunu ispatlamayı umuyor.

Haberin Devamı