Gündem AIDS'in Türkiye'de korkutan yükselişi

AIDS'in Türkiye'de korkutan yükselişi

Paylaş
AIDS'in Türkiye'de korkutan yükselişi

1 Aralık Dünya AIDS günü nedeniyle birçok ülkede gösteriler düzenlenirken hastalığın dünyada düşüşe geçtiği, Türkiye'de ise vaka sayısının arttığı belirtildi

Dünyada 33.4 milyon kişi AIDS’le yaşıyor. İstatistiklere göre, 2008’de 2.7 milyon kişi bu hastalığa yakalandı ve yine aynı yıl 2 milyon kişi bu hastalık nedeniyle öldü. Dünya Sağlık Örgütü’nün son açıklamasına göre HIV pozitif tanısı konulan yeni vakalarda 2001’den bu yana yüzde 17 azalma var. Türkiye’de ise genel gidişatın aksine vaka sayısındaki artış dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

1985’te 2 vakaya HIV pozitif teşhisi konulmasıyla AIDS’le tanışan Türkiye’de, 2008’de 450, 2009’un ilk 6 ayında ise 301 vakaya HIV pozitif teşhisi konuldu. Bu vakalarla birlikte bugüne kadar Türkiye’de AIDS tanısı konulanların sayısı 3 bin 671’i buldu.

Hastalık 20-59 yaş arasında sıklıkla görülüyor. Son 6 ay verilerine göre İstanbul, İzmir, Antalya, Ankara en çok teşhis konulan iller. Hacettepe Üniversitesi HIV-AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal, Türkiye’deki artışın, HIV - AIDS tanı merkezlerinin yaygınlaştırılmasına bağlı olarak tanı konulanların sayısının artmasıyla paralel olduğunu belirtiyor.

Uzmanlar, farkındalığın artması, prezervatif kullanımının yaygınlaştırılması gibi nedenlere özellikle AIDS’in en çok görüldüğü Afrika ve Asya gibi kıtalarda yüzde 15 - 25 oranında azalma sağlandığını söylüyor.

HASTALIK ARTIK ÖLÜMCÜL DEĞİL
Prof. Dr. Serhat Ünal’ın dikkat çektiği önemli nokta, AIDS’in bir süredir “kronik hastalık” olarak anılması ve yeni ilaçların hayatı uzatması nedeniyle hastalıkla yaşayanların sayısının giderek artması. Memorial Hastanesi’nden Dr. Servet Alan da yaygın inanışın aksine HIV pozitiflerin artık ölümü beklemediğini ifade ediyor. Alan, “Ancak ilaç tedavisi ile HIV enfeksiyonunun tamamen ortadan kaldırılması mümkün değil. Bu ilaçların ömür boyu kullanılması gerekiyor” diyor.

Haberin Devamı

MİLLİYET