Dünya AİHM, Aczmendileri haklı buldu

AİHM, Aczmendileri haklı buldu

Paylaş
AİHM, Aczmendileri haklı buldu

Aczmendiler tarafından AİHM'e yapılan başvuruda Türkiye para cezasına çarptırıldı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Aczmendi tarikatı üyelerinin yaptığı başvuruda, Türkiye’yi haksız buldu. Ali Arslan’ın, tarikat üyesi 26 kişiyle birlikte yaptığı ortak başvuruyu inceleyen AİHM, "Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHSM) din ve vicdan özgürlüğü ile ilgili 9. maddesini ihlal ettiğine" hükmetti.

AİHM, söz konusu şikayetle ilgili 1’e karşı 6 oyla, insan hakları ihlalinde bulunulduğuna karar verdi. Karar gereği Türkiye, toplam 3 bin 270 euro maddi tazminat ödeyecek.

İNSAN HAKLARI İHLALİ

Ali Arslan ve diğer tarikat üyeleri, 1996 yılında Ankara’da Kocatepe camisi önünde toplandıktan sonra, kendilerine özgü giysileriyle dolaşmışlardı. Polis daha sonra göstericileri, kılık ve kıyafet kanunu aykırı hareket etmek suçundan gözaltına almıştı. Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde 1997 yılında yargılanan sanıkların bir kısmı, yine kendi dini kıyafetlerine uygun biçimde duruşmalara katılmıştı.

Mahkeme, sanıkların, dini ibadet yerleri dışında giyilmesi yasak giysileri giymek suçundan mahkum etmişti. Sanıkların temyiz başvurusu kabul edilmemişti. Şikayet başvurusunda bulunanlar AİHM’e açtıkları davada, kendi dinlerini, giydikleri elbiselerle ifade ettikleri için mahkum oldukları görüşünü ileri sürmüşlerdi.

AİHM kararında, tarikat üyelerinin, kamuya açık yerlerde kendi görüşlerine uygun giysiler giymelerinin yasaklanmasının insan hakları ihlali olduğuna hükmetti. Kararda, grubun ayrıca kamu düzeni için tehdit oluşturmadığı ve sayılarını da sınırlı olduğuna dikkat çekildi.

AA

Haberin Devamı