Siyaset AIHM Türkiye'yi Dink davasında mahkûm etti
Paylaş
AIHM Türkiye'yi Dink davasında mahkûm etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2007 yılındaki bir suikast sonucu hayatını kaybeden gazeteci Hrant Dink davasıyla ilgili, Türkiye'yi 133 bin 595 euro ödemeye mahkum etmesinin ardından Rakel Dink açıklama yaptı

Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) başvurularına ilişkin kararının, yarın doğum günü olan eşine bir hediye niteliği taşıdığını belirterek, "Aile olarak mahkeme tarafından uygun görülen manevi tazminatın tamamını bağış olarak 3 kurum arasında paylaştıracağımızı duyurmak istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Rakel Dink, Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin ve Agos Gazetesi çalışanları, Hrant Dink’in öldürüldüğü gazete binasının önüne kırmızı güller ve mumlar bıraktı. Burada gazetecilere açıklama yapan Rakel Dink, Şubat 2004’ten beri en son AİHM’e gönderilen savunmada da görüldüğü gibi Türkiye toplumunun planlı ve örgütlü bir şekilde Hrant Dink’in Türklüğe hakaret ettiğine, Türk düşmanı olduğuna inandırılmak istendiğini ileri sürdü.

Rakel Dink, "Hrant’ın hayattayken en çok canını acıtan da bu ırkçı yaftanın üzerine yapıştırılmaya çalışılmasıydı. Çünkü o bütün yaşamı boyunca ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele etti" dedi.

Hrant Dink’in 23 Ocak 2007’deki cenazesinde yüz binlerce insanın, onunla ilgili vicdanının kararını ilan etmesinden sonra AİHM’in bugünkü kararının, onun haklılığının tescili olduğunu vurgulayan Rakel Dink, "Yarın Hrant’ın doğum günü. AİHM’in oy birliğiyle verdiği bu karar, bir doğum günü hediyesi. Aile olarak mahkeme tarafından uygun görülen manevi tazminatın tamamını bağış olarak 3 kurum arasında paylaştıracağımızı duyurmak istiyoruz. Bu tazminat eğitimde kullanılması için Toplum Gönüllüleri Vakfı Hrant Dink Burs Fonuna, Ermeni kültürünün, Ermenice eğitiminin Türkiye’deki devamlılığına destek olması için Getronagan Ermeni Lisesine ve Türkiye’deki Ermenistanlı göçmen çocukların eğitimine destek olması için Gedikpaşa Protestan Kilisesi’ne bağışlanacaktır" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Eşinin bugünü görmesine engel olunduğunu ifade eden Rakel Dink, şöyle devam etti: "Öldürülmemiş olsaydı şu anda kesinlikle çok mutlu olurdu. Çünkü ülkesinden ayrılmak istemiyordu. Ama bir o kadar da üzüntülü olduğunu söylerdi Türkiye için. Çünkü her zaman ülkesiyle övünmek isterdi. Bu kararın ardından Türkiye’de hukuki ve siyasi olarak çok şeyin değişeceğine inanmak istiyoruz.

Umarız bugüne kadar ifade özgürlüğüyle ilgili veya cinayet soruşturması ve davası sürecinde üzerine düşen hiçbir görevi onun övünebileceği şekilde yerine getirmeyen Türkiye Devleti, bugünden sonra suçluyu aklayan, suçsuzu mahkum eden bu tavrından vazgeçer ve toplumun vicdanına layık bir devlet gibi davranmanın ilk adımlarını atar."

Haberin Devamı

AA