Dünya AİHM'den KKTC'yle ilgili kritik karar

AİHM'den KKTC'yle ilgili kritik karar

Paylaş
AİHM'den KKTC'yle ilgili kritik karar

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kıbrıs sorunuyla ilgili tarihi bir karara imza attı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kıbrıs’taki en önemli tartışma konularından biri olan mülkiyet sorunu konusunda tarihi öneme sahip bir karar aldı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Rum taşınmaz mallarıyla ilgili sorunları çözmek amacıyla oluşturulan Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK), AİHM tarafından “etkin bir iç hukuk yolu” olarak tanındı.

Haberin Devamı

Rumlar, bu aşamadan sonra mülkiyet başvuruları için öncelikle bu komisyondan geçmek durumunda kalacak ve şikayetlerini doğrudan AİHM’e taşıyamayacak. TMK’Dan geçmeden AİHM’in önüne gelecek davalar ‘kabul edilebilir’ bulunmayarak geri çevrilecek. Karar, Rumlar tarafından AİHM’e taşınmış 1500 kadar şikayetin de mahkeme gündeminden düşmesi sonucunu doğuracak.

TEK KELİMEYLE 'ZAFER'

Türkiye’nin Kıbrıs’a 1974’teki müdahalesinin ardından Rumların terk etmek zorunda kaldığı arazilerle ilgili AİHM gündeminden düşürülmesi, Ankara’nın ciddi ölçüde rahatlamasını da sağlayacak. Hukuk, siyaset ve diplomasi bağlamında Türkiye açısından tam anlamıyla bir zafer olan bu karar, KKTC’deki uygulamaların uluslararası standartlara uygun olduğunun tescili anlamına gelmesi açısından da büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı

AİHM’in kararı halen sürmekte olan Kıbrıs müzakerelerindeki en önemli kilitlenme noktalarından biri olan mülkiyet başlığında da Türk tarafının elini güçlendirecek

455 BAŞVURU YAPILDI

2005’te kurulan ve 2006’dan bu yana faaliyette bulunan Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) şu ana kadar Rumlar tarafından 455 başvuru yapıldı ve bunlardan 94 tanesi dostane çözümle sonuçlandırıldı. Ödenen toplam tazminat miktarı ise yaklaşık 101 milyon dolara ulaşmış durumda.

MÜLKLER VERİLMEYECEK

Titiana Loizidu adlı Rum kadın Girne’deki eviyle ilgili olarak AİHM’de açtığı davayı 2003’te kazanmıştı. AİHM, Türkiye’yi Titiana Loizidu’ya 1 milyon 120 bin euro tazminat ödemeye mahkum etmiş ayrıca mülkünün de iadesine karar vermişti. AİHM’in dün aldığı tarihi karar, önceki kararı temelden değiştiren bir niteliğe sahip. Bu aşamadan sonra Rumlara mülkleri için yine tazminat ödenecek ancak mülkiyet hakkı KKTC’deki sahibine ait olacak.