Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Aile uyanık olmalı
HABERİ PAYLAŞ

Aile uyanık olmalı

Haberin Devamı

Erkek çocuğu doğduğunda penisi 2.5 santimetre civarında olur. Aileler uyanık olmalı ve şüphelendiklerinde çocuğun penis boyunu ölçmeli. Eğer olması gerekenden küçükse hemen uzmana gidilmeli ve gerekli tedavi başlatılmalı...

SORU: Testisim mi dönmüş olabilir mi?

17 yaşındayım. Bundan birkaç ay önce testislerimdeki ağrı nedeniyle doktora gittim. Doktor bana “Üşütmüşsün, geçecek ağrın” dedi. Şimdi ağrım yok ama yazılarınızdan okuduğum kadarıyla testisim döndü. Bunun ileride bir zararı olur mu? Benim kısır olma ihtimalim var mı? Bir de bu testis dönmesinin zararları nelerdir?

CEVAP

Testis dönmesi gibi bir durum yaşadığınız tahmin etmiyorum. Testis torsiyonu çok şiddetli ağrı ve şişlik yapan bir durumdur. Birkaç saat geç kalınması halinde organın kaybına sebep olur. Bence üroloji uzmanı muayene ettiyse en doğrusu ona inanmanız olacaktır. Veya başka bir uzmana gidip ikinci bir görüş alarak da huzur bulabilirsiniz.

SORU: Sık idrara çıkıyorum 55 yaşındayım ve 20 yıldır evliyim. Benim sorunum 1.5 yıldır sık idrara çıkmam. Doktora gittim, prostat sorunum olduğunu söyledi. Prostat cinsel yaşamı mı etkiler mi?

CEVAP

Şikayetlerin derecesine bağlı olarak erkeklerde 50’li yaşlardan itibaren sertleşme sorunu ortaya çıkabilir. Diyelim, 60 yaşında birinin prostatı çok büyüdü. Bu yüzden de sürekli tuvalete gidip idrar yaparken yanmalar, sızılar yaşıyor. Akşam yatağa yattıktan sonra bir-iki saatte bir tuvalete kalkma ihtiyacı duyuyor. Bu durumdaki birinin bir anda odaklandığı tek şey idrar problemleri olur. Öyle ki, sinemaya gittiğinde ilk önce tuvaleti gözüne kestirir. İşte tüm bunlar cinsellikten uzaklaşmak için yeterli sebep. Kişi öyle sorunlar yaşıyordur ki, cinsellik umurunda bile değildir. Bu şikayetler sertleşme sorununu da tetikleyebilir. Zaten 40’lı yaşlardan sonra erkeklerin cinsel yaşamında bir iniş süreci olur; performansta bir azalma süreci başlar. Bir de bunun üstüne prostatın yol açtığı belirtiler eklenince hasta sertleşme sorunuyla karşı karşıya kalabilir. Eğer hasta bir üroloğa başvurursa önce prostat yakınmaları ortadan kaldırılır, buna bağlı olarak da sertleşme sorunu düzelir.

SORU: Çocuktaki penis kısalığı nasıl anlaşılır? 32 yaşındayım ve 5 aylık bir oğlum var. Çocuklukta penis kısalığı tanısı nasıl konulur ve tedavisi var mıdır?

CEVAP

Doğumda penis boyu 2.5 santimetre civarındadır. Çocuk büyüdükçe ulaşması gereken en kısa penis boyunun ölçüleri belirli. Örneğin; 10 yaşındaki çocukta penis boyu en az 6.5 santim olmalı. Olması gerekenden kısa ise buna mikropenis denilir. Aileler banyo sırasında veya çocuğun rızasıyla penis boyunu ölçebilirler. Kısa olduğundan şüphe ettiklerinde gecikmeden üroloğa veya endokrinoloğa başvurmalılar. Her yaşa göre olması gereken ölçünün altında penis boyu olanlara hormon tedavisi başlanır ve yaşa uygun penis boyuna ulaşana kadar tedaviye devam edilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder