Beden Sağlığı Ailevi Akdeniz Ateşi tedavisi için Türkiye'den yeni umut

Ailevi Akdeniz Ateşi tedavisi için Türkiye'den yeni umut

Paylaş
Ailevi Akdeniz Ateşi tedavisi için Türkiye'den yeni umut

Genetik geçişli bir hastalık olan Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA), Türkiye'de binde bir oranında görülüyor. Bu hastaların yüzde 10'u ise tedavi olamıyor. AAA tedavisi için umut vadeden RPH-104 adlı molekülü içeren biyoteknolojik ilaç, bu hastaların yaşam sürelerini uzatabilir

FMF Hastalığı olarak da bilinen Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA), Akdeniz ve Ortadoğu kökenli toplumlarda sık görülüyor.

Her 6 kişiden birinin taşıyıcı olduğunun öngörüldüğü bu hastalık için Türkiye'nin ilk orijinal biyolojik ilacı olmaya aday olan RPH104 adlı molekülün Faz-1 klinik çalışmasından umut veren sonuçlar elde edildi.


DÜNYA PAZARINDA DA YER BULACAK


TRPharm firması, iş birliği içinde olduğu üniversiteler ile birlikte KKTC’de düzenlenen “9. Uluslararası Ailevi Akdeniz Ateşi ve Sistemik Otoinflamatuvar Hastalıklar Kongresi”nde Faz1 çalışmasından elde edilen sonuçları paylaştı.

TRPharm Başkanı Tuygan Göker, geliştirmesi Türkiye'de tamamlanacak ve olumlu sonuçlanırsa Ailesel Akdeniz Ateşi tedavisinde kullanılacak ilacın, dünya pazarından önemli ölçüde pay alacağı değerlendirmesinde bulundu.


FMF (AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ) HASTALIĞI NEDİR?


Ailevi Akdeniz Ateşi, tekrarlayan ateş, karın ağrısı, göğüs ağrısı ve eklem ağrısı nöbetleri yapan bir hastalıktır. Nöbetler genellikle 24-48 saat sürer. Hastalarda nöbetler dışında hiçbir belirti yoktur.

Ailevi Akdeniz Ateşi kalıtsal bir hastalıktır. 1992 yılında hastalığa yol açan gen bulunmuştur. Bu gen MEFV(pyrin) genidir. Hastalıkla ilişkili genetik bozukluklar 1997 yılında gösterilebilmiştir. Bu gen hastalığın oluşmasında yüzde 98 etkilidir. Diğer etken olan gen ya da genler henüz bilinmemektedir.

Türkiye'de bu hastalığa sebep olan genetik bozukluğu her 6 kişiden biri taşımaktadır ve her 1000 kişiden 1-3'ü FMF hastasıdır. Bu nedenle hastalığın sık görüldüğü bölgelerde evlenmeden önce genetik test yapılması ve genetik danışma alınması zorunludur.




Haberin Devamı